Εργαστήριο επαναξιοποίησης τροφής

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, οι μαθητές του περιβαλλοντικού προγράμματος «Σκέψου οικολογικά, ανακύκλωσε, απόλαυσε βιολογικά», συμμετειχαν σε ένα πρωτότυπο και συνάμα διασκεδαστικό εργαστήριο. Δημιούργησαν πιάτα – μία σαλάτα, ένα κυρίως και ένα επιδόρπιο – με πρώτες ύλες που είχαν περισσέψει από προηγούμενα γεύματα και από τον λαχανόκηπό μας. Τα παιδιά μας πολύ το ευχαριστήθηκαν! Εννοείται ότι μετά τα έφαγαν όλα με ιδιαίτερη όρεξη.

Οι συνταγές που υλοποιήσαμε:

Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο

Συστατικά:

250γρ κοτόπουλο φιλέτο (στήθος) –

170γρ (4-5 μεγάλα φύλλα) μαρούλι κλασσικό, κομμένο

200γρ κόκκινη κλασσική πιπεριά, καθαρισμένη από τους σπόρους και κομμένη σε τετραγωνάκια (μπρουνουάζ)

1 φλιτζ. κρουτόν

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

80γρ παρμεζάνα, σε νιφάδες ή τριμμένη

Για το ντρέσινγκ:

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

60ml (4 κ.σ. / 1/4 φλυτζ.) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

15ml (1 κ.σ.) μπαλσάμικο – αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία: Κόβουμε το στήθος στη μέση κατά μήκος. Στη συνέχεια το κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1.5 εκ. Σε ένα μέτριο μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το σκόρδο (εικ.5), αλάτι και πιπέρι . Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το μαρούλι και την πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το ντρέσινγκ.

Μπρόκολο ωγκρατέν στο φούρνο

Υλικά: μπρόκολο (όσο θέλετε εσείς)

τυριά τριμμένα

κρέμα γάλακτος

αλατοπίπερο

Εκτέλεση: Βράζουμε το μπρόκολο, το τοποθετούμε σε βουτηρωμένο PYREX, αλατοπιπερώνουμε και από πάνω πασπάλίζουμε μπόλικα τυριά. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια.

Τρουφάκια

Υλικά

Μπαγιάτικο κέικ

Λίγο λικέρ ή κρέμα γάλακτος

Σοκολάτα κουβερτούρα

Τρούφα ή καρύδα προαιρετικά

Εκτέλεση: Βάζουμε το κέικ στο μούλτι και το τρίβουμε εντελώς. Μεταφέρουμε τα τρίμματα του κέικ σε ένα μπολ και προσθέτουμε λικέρ της αρεσκείας μας (Cointreau, Kahlúa, amaretto) ή λίγη κρέμα γάλακτος, λίγη βανίλια και αρχίζουμε το.. ζύμωμα. Το μείγμα πρέπει να γίνει ενιαίο και να πλάθεται και για αυτό προσθέτουμε κέικ ή λικέρ μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και πλάθουμε σε μπαλάκια Εντωμεταξύ λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και στη συνέχεια «κυλάμε» τα μπαλάκια που πλάσαμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Στη συνέχεια τα περνάμε από καρύδα, ή τρούφα, ή τα αφήνουμε απλά έτσι!

Συγγραφέας: 
corinna.pertsinidou