Φθινοπωράκι ήρθε η ώρα σου, δώσ' μας τα δώρα σου! (Τζ. Πανούσης)

Το Φθινόπωρο έφτασε επιτέλους και στον τόπο μας γιατί μέχρι πριν μια βδομάδα βιώναμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η αντίληψη αλλαγής της εποχής από τα παιδιά. Ωστόσο ο καιρός μας έκανε τη χάρη να ανταποκριθεί στην εποχή του και εμείς απολαύσαμε το Φθινοπωράκι με όλες τις αισθήσεις μας!
Πρώτα απ' όλα εξερευνήσαμε εικόνες και μέσα σε αυτές προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε υφές, γεύσεις, ήχους, μυρωδιές  και φυσικά λεπτομέρειες με μεγεθυντικό φακό!!!

Και σιγά σιγά αρχίσαμε να ζωντανεύουμε τις εικόνες, τα φύλλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τους ήχους... Φάγαμε και λίγο γιατί μόνο υγεία έχει το Φθινόπωρο να μας προσφέρει!
Δεν έλειψαν οι μαθηματικές και γλωσσικές δραστηριότητες και πάνω από όλα οι κινητικές. Μάλιστα είχαμε και φρουτοπαντρέματα! Το σταφύλι μαζί με τα άλλα φθινοπωρινά φρούτα έκλεψε το αχλάδι και το πορτοκάλι πήγε να το σώσει! Αποφάσισαν να κάνουν αγώνα δρόμου το σταφύλι και το πορτοκάλι για την διεκδίκηση της ζουμερής καρδιάς του αχλαδιού! Φυσικά το πορτοκάλι νίκησε λόγω σχήματος (είναι στρογγυλό και κατρακυλά γρήγορα!!!). Έτσι έγινε ο γάμος και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!
Τελικά ζωντανέψαμε την εικόνα με διάφορα υλικά και την μετατρέψαμε σε αισθητηριακό πίνακα που κοσμεί την είσοδο του σχολείου μας!
Πολλές ακόμα δημιουργίες με φθινοπωρινούς θησαυρούς κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μας....
Όλα αυτά τα καταγράψαμε σε ανοιχτά φύλλα εργασίας (χωρίς στενά περιθώρια αυτενέργειας) που σκοπό έχουν την ανατροφοδότηση και την αξιολόγηση της εξελικτικής πορείας των παιδιών.
Φθινόπωρο χωρίς μουσική δεν γίνεται! Το τραγούδι του Τζίμη Πανούση μας ταξίδεψε, μάθαμε να το σιγοψιθυρίζουμε και φυσικά χορέψαμε και πολλά ακόμη τραγούδια όπως το Μήλο μου κόκκινο!

 Τέλος φτιάξαμε έναν μεγάλο πολυαισθητηριακό πίνακα στον κοινό χώρο του σχολείου μας με υλικά που επέλεξαν τα παιδιά και ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους!
 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI