Βγήκαμε στις ελιές

Επίσκεψη σε ένα ελαιόκτημα και γνωριμία με τις εργασίες,  που γίνονται εκεί την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής,  πραγματοποιήσαμε σήμερα το πρωί. Το βιολογικό αγρόκτημα ΚΟΥΠΠΑ, που επισκεφθήκαμε,   είναι πάνω στο δρόμο Λάμπου Μύλων - Πηγής.

Μας υποδέχτηκε ο Προκόπης Μπαντζής,  μπαμπάς της  μαθήτριάς μας (της Γ΄τάξης) Σοφίας  Μπαντζή , που μας ξενάγησε  και μας εξήγησε αναλυτικά το κάθε τι.

Οι μαθητές έμαθαν από τι ξύλο ήταν οι ξύλινες ντέμπλες, πως λειτουργούν οι σύγχρονες ηλεκτροκίνητες, είδαν ελιές, που τις έχει προσβάλει ο δάκος, ράβδισαν και μάζεψαν ελαιόκαρπο με τον «σκατζόχοιρο» και πολλά άλλα. Ο καλός καιρός και το επίπεδο έδαφος βοήθησαν, ώστε να αποκομίσουμε πολλές γνώσεις και βιωματικές εμπειρίες. 

Ο Προκόπης Μπαντζής ασχολείται με την βιοδυναμική καλλιέργεια  της ελιάς, τα τελευταία 20 χρόνια και παράγει οργανικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Είναι δίπλα σε κάθε βήμα της παραγωγής, γιατί η ποιότητα είναι για τον ίδιο κορυφαία προτεραιότητα. Το λάδι που παράγει το τυποποιεί και το διοχετεύει στην αγορά της Ευρώπης (έχοντας συνεταιριστεί με ένα ζευγάρι Γερμανών) και έτσι απολαμβάνει πολύ καλύτερες τιμές από αυτές της αγοράς.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ