Τα εσπεριδοειδή της Θερμής

# Μπήκε ο Δεκέμβριος και θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μαζεύονται τα πορτοκάλια της φετινής σοδειάς. Ο κάμπος της Θερμής είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή κάθε είδους. Ένας μεγάλος παραγωγός της περιοχής παράγει 20-25 τόνους πορτοκάλια. Στην περιοχή παράγοντα και υπέροχα κιτρολέμονα (λεμόνια- γίγαντες) που γίνονται υπέροχο γλυκό κουταλιού.
………………………………….
# Πορτοκαλιές υπάρχουν αρκετές και στην αυλή του σχολείου. Παλιοί μαθητές - που έχουν περάσει τα 70 - μας διηγούνται πως φυτεύτηκαν στην εποχή που ήταν Διευθυντής ο Στρατής Πισπίνης. Μάλιστα κάθε μαθητής είχε χρεωθεί από ένα δέντρο και ήταν υποχρεωμένος κάθε πρωί να κουβαλά νερό σε ένα μέσα κουβά (από την εκκλησία –γιατί το σχολείο δεν είχε) και να το ποτίζει.
………………………………..
# Σαν σχολική μονάδα φροντίζουμε με κάθε τρόπο να αναδείξουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο και να κάνουμε τους μαθητές να αγαπήσουν τους γευστικούς και γεμάτους βιταμίνες καρπούς των εσπεριδοειδών με πολλούς και διάφορους τρόπους : Με τη «Γιορτή Πορτοκαλιού» (παλιότερα), με τις Γευσιγνωσίες που κάναμε κάθε Τρίτη (τα δυο τελευταία χρόνια ), με παρουσιάσεις κλ.π.
………………………………..
# Τις πρωτοβουλίες μας αυτές τις στήριξαν τοπικοί παραγωγοί και γονείς, είτε χορηγώντας μας πορτοκάλια, είτε παρασκευάζοντας κάποια επιδόρπια (φρουτοσαλάτες , πορτοκαλόπιτες κ.λ.π.) . Μαζί με όλα αυτά κάναμε και κάποιες συνεντεύξεις με παραγωγούς με στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πορτοκάλι της Θερμής.
 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ