Μαθαίνοντας πως φτιάχνεται το τυρί

# Πόσα πράγματα μπορεί να μάθει ένα παιδί εκτός σχολείου μέσα από την εμπειρία του; Η απάντηση είναι : Όσα δεν φαντάζεται κανείς, όταν α) ζει δίπλα σε ανθρώπους που δημιουργούν και β) δεν είναι συνέχεια κολλημένο στην οθόνη ενός κινητού.
…………………………….
# Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι μαθητές μας Κωνσταντίνος και Μαρίνα (Β΄ και Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής ), που τα Σαββατοκύριακα μένουν στο σπίτι της γιαγιάς τους της Ντίνας και δεν σταματούν να μαθαίνουν καινούργια πράγματα από τις μαγειρικές της .
……………………………….
# Αυτό που έμαθαν να φτιάχνουν τελευταία είναι κατσικίσιο τυρί μέσα σε τυριβόλια. Το τυρί φτιάχνεται από γάλα, που παράγουν τα κατσίκια της οικογένειας.
………………………………..
# «Κάθε μέρα από την Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι τον Αύγουστο έχουμε καθημερινά 5 κιλά γάλα. Μ΄ αυτό φτιάχνουμε ένα κεφαλάκι τυρί την ημέρα-μας λέει η γιαγιά».
………………………………
# Οι δυο μαθητές μας έχουν ήδη αρχίσει «να μπαίνουν στο νόημα» και κάποια στιγμή θα κάνουν πια μόνοι τους αυτό που σήμερα κάνει η γιαγιά τους.
……………………………..
#Ακριβώς όπως γινότανε αιώνες τώρα, που οι μεγαλύτερες γενιές μεταλαμπάδευαν στις νεότερες τη γνώση και τα μυστικά τους με έναν υπέροχα βιωματικό τρόπο.
 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ