" Η αλλαγή που θα ήθελα να δω, η αλλαγή είμαστε μόνο εσύ κι εγώ"

Μια διαφορετική γιορτή οργανώσαμε για τη λήξη του σχολικού έτους. Μια γιορτή που περιελάμβανε παρουσίαση, παιχνίδι, βιωματική μάθηση, αλληλεπίδραση, δημιουργία και μετάδοση ηχηρών μηνυμάτων. Άλλωστε το χρυσό βραβείο στα Education Leaders Awards που λάβαμε για την δράση μας με το Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα είναι η απόδειξη ότι η φωνή της συμπερίληψης έφτασε μακριά...γι αυτό και το τραγουδήσαμε δυνατά: 

"Δεν με νοιάζει ποιος είσαι και από πού

πως είμαστε ίσοι να έχεις μες στο νου" 

Η προετοιμασία ξεκίνησε! Το μουσείο στήθηκε, η μουσειοσκευή τακτοποιήθηκε με όλα τα περιεχόμενα - παιχνίδια της και ο πάγκος για τη δημιουργία των σελιδοδεικτών ετοιμάστηκε. Δώσαμε προσοχή στις λεπτομέρειες, την καθαριότητα και την σωστή οργάνωση γιατί είμαστε πολλοί και δεν θέλουμε κανένας να δυσαρεστηθεί!
Αφού κόψαμε την κορδέλα για την είσοδο στο μουσείο, ξεκινήσαμε το σκανάρισμα... Κανείς δεν μπορούσε να περάσει χωρίς το ηλεκτρονικό του εισιτήριο! Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι γονείς ήταν συνεπείς και πέρασαν όλοι στα εργαστήριά μας.
Ένα τμήμα έμεινε να περιηγηθεί στο μουσείο και αφού έγιναν οι απαραίτητες επεξηγήσεις ξεκινήσαμε το ταξίδι... Άλλοι με τη Μελίνα το ρομποτάκι μας και άλλοι με το ζάρι και τις φιγούρες των παιδιών σε μικρογραφία σχημάτιζαν τις διαδρομές για να βρεθούν μπροστά στα εκθέματα και για περαιτέρω πληροφορίες σκάναραν τα QRcodes και απολάμβαναν τις πληροφορίες ηχογραφημένες από τα παιδιά μας και στα αγγλικά από την κυρία Πόπη μας!
Ένα άλλο τμήμα μεταφέρθηκε στο σημείο της μουσειοσκευής που συνοδεύει το μουσείο μας. Εκεί περιέχονται παιχνίδια μνήμης με κάρτες, ένα επιδαπέδιο παιχνίδι γνώσεων και ένα παιχνίδι στο scratch.  Φυσικά οι γονείς δεν είχαν ιδέα από όλα αυτά, αλλά εμείς φροντίσαμε να τους τα μάθουμε και ήταν πολύ καλοί μαθητές. Πρόσεχαν και έπαιζαν με κανόνες!
Τέλος το τρίτο τμήμα μεταφέρθηκε στο εργαστήρι δημιουργίας ζωντανών σελιδοδεικτών, ένα έργο που αποτελεί συμμετοχή στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η στιγμή ήταν η πιο μαγική διότι δείξαμε στους γονείς με απλά υλικά πώς μπορούν να συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία φτιάχνοντας μυρωδάτο χαρτί. Φυσικά είχαμε φροντίσει να φτιάξουμε χαρτιά για όλους και όλοι έκοψαν τους σελιδοδείκτες τους κολλώντας το QRcode από τις lego- ιστορίες που φτιάξαμε όλη τη σχολική χρονιά.
Είπαμε τέλος;;;;  Όχιιιι, το τέλος ήρθε με το μήνυμα- τραγούδι που συνθέσαμε βασιζόμενοι στο βιβλίο "Της αλλαγής τραγούδι"  που είναι ένα ποίημα της νεαρής ποιήτριας Amanda Corman και αποτελεί ύμνο στη δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τον εαυτό του και τον κόσμο προς το καλύτερο... Άλλωστε το βραβείο που με χαρά λάβαμε για τη σύμπραξή μας με το Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα δείχνει πόσο πολύ προσπαθήσαμε όλη τη χρονιά να αλλάξουμε κάτι μικρό... κι αν δεν αλλάξαμε τον κόσμο, σίγουρα σπείραμε το σποράκι της προσπάθειας μέσα μας και αυτό είναι σπουδαία αρχή... Σας παραθέτουμε όλους τους στίχους:

Ακούω την αλλαγή να μουρμουρίζει, περήφανο τραγούδι θα σας πω

μαζί μ'  ονειροπόλους θα ονειρευτώ

Μ'  άλλες 100 καρδιές θα τραγουδώ, κι όλοι δηλώνουμε εδώ δηλώνουμε παρών

έχω πυγμή, έχω καρδιά, έχω μυαλό, αγαπώ κι έτσι ανθίζει μόνο το καλό.

Λάμπω σαν το φως που φέρνει η αυγή, υπάρχει ελπίδα εκεί που κάποιος προσπαθεί

μα χρειάζεται κουράγιο κι αντοχή

Μ'  άλλες 100 καρδιές θα τραγουδώ, κι όλοι δηλώνουμε εδώ δηλώνουμε παρών

έχω πυγμή, έχω καρδιά, έχω μυαλό, αγαπώ κι έτσι ανθίζει μόνο το καλό.

Στο δίπλα δείχνω πάντα σεβασμό, δεν χτίζω φράχτη ακόμα πιο ψηλό

γεφύρι φτιάχνω μόνο πιο γερό

Δεν με νοιάζει ποιος είσαι κι από πού πως είμαστε ίσοι μόνο νά 'χεις με στο νου

κι η αλλαγή που θα ήθελα να δω, η αλλαγή είμαστε μόνο εσύ κι εγώ.

Μ'  άλλες 100 καρδιές θα τραγουδώ, κι όλοι δηλώνουμε εδώ δηλώνουμε παρών

έχω πυγμή, έχω καρδιά, έχω μυαλό, αγαπώ κι έτσι ανθίζει μόνο το καλό.

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI