Γ. Καριοφύλλης : Ένας καινοτόμος καλλιεργητής στο σχολείο μας

 

# Στον αστερισμό της αρώνιας

………………………………………………………………

# Με την υπερτροφή της αρώνιας ήρθαμε σε επαφή για πρώτη φορά το 2019, όταν ο Γιώργος Καριοφύλλης μας μίλησε σχετικά στα πλαίσια του διατροφικού μας προγράμματος και στη συνέχεια οι μαθητές γεύτηκαν μαρμελάδα αρώνιας πάνω σε γιαούρτι.

…………………………………………………..

# Σήμερα ο Γιώργος μας επισκέφτηκε ξανά στα πλαίσια και μίλησε στη Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα της ενότητας «Καινοτόμες καλλιέργειες –καινοτόμα επαγγέλματα».

………………………………………………….

#Με λόγια απλά μας εξήγησε γιατί μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επέλεξε να ασχοληθεί με τα κτήματα του πατέρα του στο Λεπέτυμνο και να καλλιεργήσει αρώνια , κάτι άγνωστο ως τότε στον λεσβιακό χώρο.

……………………………………………………….

# Η αρώνια είναι ένας θάμνος, που απομακρύνει από το ανθρώπινο σώμα τα βαρέα μέταλλα. Γνώρισε εκρηκτική ζήτηση μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, οπότε άρχισαν να την καταναλώνει με μανία ,πολύς κόσμος που είχε προσβληθεί από ραδιενέργεια.

………………………………………………………

# Η επιτυχία του Γιώργου δεν είναι απλά ότι καλλιέργησε το προϊόν. Είναι και ότι το τυποποίησε και το πουλάει ο ίδιος (είτε ως τσάι , είτε ως μαρμελάδα , είτε ως αποξηραμένη τροφή).

………………………………………………………………..

# -Αν το πούλαγα χύμα θα μου έδιναν 1 ευρώ το κιλό , τώρα που το τυποποιώ και το διαθέτω ο ίδιος το πουλώ 15 ευρώ μας είπε. Σήμερα τον γνωρίζει όλη η Ελλάδα , ενώ έχει εξαγωγές και στο εξωτερικό. Έχει καταφέρει να συνδυάσει την αρώνια με ένα σωρό λεσβιακά προϊόντα και να την βάλει είτε σε πρωινά ξενοδοχείων, είτε σε γλυκά και κοκτέϊλ , που σερβίρουν τα μπαρ.

………………………………………………………………………

# Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία αρώνιας με γιαούρτι ,που ενθουσίασε τους μαθητές.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ