Παρέα με τις Καριάτζουλες και ένα βιβλίο!

Η Άνοιξη έχει πια κάνει έντονη την παρουσία της και η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου πλησιάζει... Εμείς σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε την αγάπη μας στη φύση με την αγάπη μας για το βιβλίο... Έτσι καλέσαμε τη Νεφέλη Λαμπρινού και τον Μανώλη Πυροβολάκη να μας μυήσουν στην "παιδαγωγική του δάσους" με τις ιδιαίτερες γνώσεις που έχουν ως πιστοποιημένοι παιδαγωγοί του δάσους. Βέβαια εμείς στον Ταυρωνίτη δεν έχουμε ακριβώς δάσος αλλά οι νέοι φίλοι μας έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στις δικές μας συνθήκες και το κατάφεραν και με το παραπάνω! 
Φεύγοντας από το σχολείο μας φροντίσαμε να είμαστε πανέτοιμοι ως προς τη διάθεσή μας, τους κανόνες που οφείλουμε να τηρούμε και τη γενικότερη συμπεριφορά μας. Στο σακίδιό μας βάλαμε όλα τα απαραίτητα, φαρμακείο, μωρομάντηλα, νερό, χαρτομάντηλα, βιβλία και αντισηπτικό. 
Έφτασε η στιγμή να γνωριστούμε με τη Νεφέλη και τον Μανώλη που μας υποδέχτηκαν με τεράστια χαμόγελα και άψογη προετοιμασία! Τα υλικά, η τοποθέτηση, ο προγραμματισμός... τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Ξεκινήσαμε λοιπόν με παιχνίδια γνωριμίας και "τρελούς χαιρετισμούς" δίπλα στο υπέροχο φυσικό σκηνικό. Πολύ σύντομα νιώσαμε οικεία και δεν έλειψαν τα αστεία και τα πειράγματα! 
Δεύτερο στάδιο η οριοθέτηση του χώρου αλλά και η συζήτηση σχετικά με τους κανόνες ως προς την προστασία του εαυτού μας, των συμμαθητών μας αλλά και της φύσης. Η Νεφέλη και η Κυριακή μας, έθεσαν τα όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται να περιφερόμαστε. 
Έπειτα ξεκίνησε η διασκέδαση! Παιχνίδια για ενδυνάμωση της ομάδας και σωματική άσκηση. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και παίξαμε το κυνήγι μεταξύ μαμούθ, ελεφάντων, ποντικιών και κυνηγών... Στο τέλος τσακώσαμε τη Νεφέλη! Το σημαντικό στο παιχνίδι αυτό ήταν ότι στόχος μας αποτέλεσε η διασκέδαση και μόνο αυτή. Κανείς δεν έχανε και κανείς δεν κέρδιζε... Μάλλον όλοι κερδίσαμε! Κερδίσαμε χαρά, επαφή με τη φύση και διασκέδαση!
Το μαγικό ραβδί του Μανώλη που το χρησιμοποιούσε κάθε φορά που ήθελε να δώσει μια οδηγία μας ενθουσίασε και φυσικά ο Μανώλης δεν μας άφησε παραπονεμένους. Είχε φροντίσει να φέρει βέργες τις οποίες επεξεργαστήκαμε μόνοι μας. Μας φόρεσαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και μας προέτρεψαν με σαφείς οδηγίες να ξεφλουδίζουμε τις βέργες, να τις ντύσουμε με νήμα και ό,τι φυσικό υλικό θέλουμε. Προσηλωθήκαμε όλοι σε αυτή τη δουλειά και καλλιεργήσαμε λεπτή κινητικότητα, φαντασία και δημιουργικότητα. 
Είμαστε πολύ περήφανοι για τις δημιουργίες μας! Είχαμε το χρόνο να τις περιεργαστούμε και να εξερευνήσουμε τις δυνατότητές τους... Ένα ραβδί μπορεί να γίνει καλάμι για ψάρεμα, άλογο, κουτάλα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί! Πραγματικά μαγικό το ραβδί! Ακόμα και στο σχολείο έγιναν η αγαπημένη ασχολία μας! 
Ας έρθουμε όμως λίγο πιο κοντά στη μητέρα γη... Έχουμε νερό από τη θάλασσα, έχουμε και χώμα στο απέναντι χωράφι, έχουμε και διάφορα φυσικά υλικά... Ε τί άλλο θέλουμε; Ας φτιάξουμε λασπότουρτες!!! Η χαρά μας απερίγραπτη! 
Και τώρα ήρθε η σειρά της Άνοιξης! Ας μαζέψουμε λίγη άνοιξη! Λίγη όμως, ίσα για να φτιάξουμε τα καπέλα μας και να μην προκαλέσουμε κακό στη φύση μας. Πετρούλες, ξυλαράκια, λουλουδάκια, χορταράκια, περιβλήματα καρπών και διάφοροι άλλοι θησαυροί της φύσης μπήκαν στα κουβαδάκια μας κι έπειτα τοποθετήθηκαν στα όμορφα καπέλα μας!
Το ολοήμερο που βρέθηκε στη δράση είχε την χαρά να χαλαρώσει στη φύση! Στο τέλος έγινε σε κύκλο ο απολογισμός και κάθε μέλος της ομάδας ανέφερε τα συναισθήματά του και όσα του άρεσαν ή όχι....  Η επιστροφή στο σχολείο ήταν δύσκολη, όχι λόγω κούρασης αλλά γιατί τελείωσε αυτή η όμορφη βόλτα στη φύση και στην παιδαγωγική του δάσους! Επιστρέψαμε στο σχολείο κουρασμένοι αλλά γεμάτοι υπέροχα βιώματα! 
Στο σχολείο μας περίμεναν δυο υπέροχα βιβλία για να γιορτάσουμε την παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου. Ο χαμαιλέων που ως μάγος της φύσης γίνεται ένα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται αλλά και το θαυμάσιο δέντρο που έδινε με την ανιοδιοτελή του αγάπη! Η φύση τελικά μας διδάσκει ότι η αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η θετική ματιά για τη ζωή, η ενσυναίσθηση και η επιδίωξη του καλού είναι μονόδρομος για την ευτυχία μέσα μας... 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI