Ποδήλατο!!! "Η ευγενέστερη ανακάλυψη του ανθρώπου" William Saroyan

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου η σημερινή και φυσικά το σχολείο γέμισε ποδήλατα, πατίνια και τεράστια χαμόγελα! Πριν βέβαια από αυτό φροντίσαμε να γίνουμε και οδηγοί αλλά και πεζοί σε ένα δικό μας αυτοσχέδιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Τα χρήματα που συγκεντρώσαμε από το Bazaar ανθοφορίας σε συνεργασία με τους γονείς, πήγαν σε καλό σκοπό και ένας από αυτούς ήταν η αγορά των σημάτων κυκλοφορίας και φαναριού στο μέγεθος των παιδιών. Ήταν στα σχέδιά μας εδώ και 2 χρόνια αλλά οι υγειονομικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε τη δράση. Σήμερα όμως ήρθε η ώρα να γίνει το όνειρο πραγματικότητα!

Διερεύνηση των πρότερων γνώσεων με βιωματικό παιχνίδι. Γίναμε οδηγοί και συνοδηγοί (με ζώνες ασφαλείας φυσικά) και πεζοί και προσπαθήσαμε να κινηθούμε στην αυλή μας χωρίς ατυχήματα. Η αλήθεια είναι ότι αναγνωρίσαμε σχεδόν όλα τα σήματα αν και το φανάρι μας δυσκόλεψε λίγο. Μάθαμε όμως να περιμένουμε υπομονετικά την εμφάνιση του Γρηγόρη και στωικά την εξαφάνιση του Σταμάτη! 

Τώρα που είμαστε γνώστες του Κ.Ο.Κ. ας μάθουμε και στη Μελίνα τη μελισσούλα μας να κυκλοφορεί. Λίγη εξάσκηση στο Φωτόδεντρο και το πακέτο Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια Α και Μαθαίνω να κυκλοφορό με ασφάλεια Β και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Διότι όλα γίνονται για την κατάκτηση του διπλώματος!

Η μέρα που περιμέναμε έφτασε και τα ποδήλατα και τα πατίνια κατέκλυσαν την αυλή του σχολείου μας! Μαζί και τα προστατευτικά αξεσουάρ, κράνη, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες! Χρώματα, σχέδια και τεράστια χαμόγελα! Κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος γιατί ξέρουμε να μοιραζόμαστε! Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν τη βόλτα τους και οι πεζοί επίσης και όλα κύλησαν ομαλότατα! Στο τέλος το πάρκο μας έγινε αποκλειστικά ποδηλατοδρόμιο (και για πατίνια φυσικά) και τα παιδιά τήρησαν με ευλάβεια τον Κ.Ο.Κ. 

"Ο ποδηλατάκιας" μας εξήγησε τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας για έναν ποδηλάτη μέρα και νύχτα. Μετά από αρκετές καταθέσεις βιωμάτων και πολλές συζητήσεις, κριθήκαμε ικανότατοι για το δίπλωμα οδηγού ποδηλάτου! 

Τέλος, η κυρία Εύα μας, φρόντισε να μάθουμε τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη και στα αγγλικά και παίξαμε με τα οχήματα που η ίδια μας έφερε! Μάλιστα φροντίσαμε να μην την πατήσουμε διότι η ίδια ήταν πεζή. 

Η αξία του ποδηλάτου συνοψίζεται περίτρανα στο απόφθεγμα του λογοτέχνη H. G. Wells "Κάθε φορά που βλέπω έναν άνθρωπο να κάνει ποδήλατο, σταματώ να απογοητεύομαι για το μέλλον της ανθρωπότητας". Το ποδήλατο είναι εξαιρετικό μεταφορικό μέσο που δεν μολύνει τον πλανήτη, γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα, δίνει χαρά και ελευθερία και προσφέρει στους ενήλικες λίγη από τη χαμένη παιδική αθωότητα... 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI