Δράσεις μαθητών για την κλιματική αλλαγή (20-27/9/2019)

1ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας

Συμμετέχουμε στην εβδομάδα δράσεων για την κλιματική αλλαγή (20-27 Σεπτεμβρίου 2019) με αφίσες ενημέρωσης, τις οποίες δημιουργήσαμε και τοποθετήσαμε έξω από το σχολείο. Οι αφίσες έγιναν στο πλαίσιο της δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε στην τάξη, χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό υλικό της WWF «Κλιματική αλλαγή: προβλήματα & λύσεις (7-9 ετών)». Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο ηλεκτρονικό περιοδικό της τάξης μας Βάζουμε Στόχο!: https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/?p=588. Μελετήσαμε μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε  και  θα βοηθήσουν έτσι  στην κλιματική σταθερότητα του πλανήτη  κατασκευάζοντας και παίζοντας το επιδαπέδιο παιχνίδι «Το μαγικό 24ωρό μου», το οποίο περιλαμβάνει απλές πρακτικές για τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος

Δημοτικό Σχολής Χατζήβεη

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου η Σχολή Χατζήβεη συμμετείχε στην κίνηση Friday for the Future. Οι μαθητές μας που αγκαλιάζουν πάντα με ενθουσιασμό τις δράσεις μας για το περιβάλλον, έδειξαν για άλλη μια φορά πως το μέλλον του πλανήτη μας βρίσκεται σε καλά χέρια. Οι δράσεις ήταν πολλές. Τα παιδιά έκαναν τη δική τους έρευνα για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δημιούργησαν αφίσες με χρήσιμα μηνύματα, αποτύπωσαν με ζωγραφική καλές συνήθειες για το περιβάλλον, έφτιαξαν τα δικά τους επιτραπέζια παιχνίδια με θετικές και αρνητικές εντολές για το περιβάλλον, σχολίασαν πραγματικές εικόνες με σκοπό να αφυπνίσουν τον κόσμο, αλλά και μετέφεραν πολλές χρήσιμες συμβουλές στο σπίτι τους. Αυτή η ξεχωριστή Παρασκευή αφιερωμένη στο περιβάλλον, πέρασε. Ο στόχος μας όμως συνεχίζεται. Όχι μόνο κάθε Παρασκευή, αλλά καθημερινά. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Σύνθημά μας «Αλλάξτε συνήθειες ή αλλάξτε πλανήτη».

4ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας

Οι μαθητές και μαθήτριες των Ε' και ΣΤ' τάξεων δημιούργησαν αφίσες μέσα από τις οποίες εκφράζουν εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή. 

Δημοτικό Σχολείο Χέρσου Κιλκίς

Την  ημέρα της 27/9 διοργανώσαμε δράσεις ενημέρωσης για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις τάξεις: παραμύθια για τη μόλυνση το περιβάλλοντος και βίντεο (Α+Β), ζωγραφιές, ενημέρωση, και βίντεο (Γ+Δ) και κείμενα για την κλιματική αλλαγή (Ε+ΣΤ).

2ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου

Tην Παρασκευή 27/9/2019 τα τμήματα Ε’2 και ΣΤ’2 του 2ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου, πραγματοποίησαν επίσκεψη – διαμαρτυρία στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας στην Ρόδο.  Εκεί αφού καθάρισαν το πάρκο από τα σκουπίδια μοίρασαν στους επισκέπτες του πάρκου καθώς και στους περαστικούς φυλλάδια και σελιδοδείκτες τα οποία κατασκεύασαν τα ίδια τα παιδιά και στα οποία έγραψαν μηνύματα για το περιβάλλον με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Ρόδου. Το σύνθημά μας είναι «Σκέφτομαι παγκόσμια, δρω  τοπικά».Οι κάτοικοι της Ρόδου μετά το αρχικό ξάφνιασμα  από την κινητοποίηση των μαθητών έδιναν συγχαρητήρια στα παιδιά για την πρωτοβουλία τους και τους ενθάρρυναν να συνεχίσουν το έργο τους υποσχόμενοι ότι θα γίνουν αρωγοί της προσπάθειας.

Δημοτικό Σχολείο Αστυπάλαιας

Η Α' και Β' τάξη του ΔΣ Αστυπάλαιας, μετά από συζήτηση στην τάξη και μελέτη, σχετικού με την κλιματική αλλαγή, ηλεκτρονικού υλικού παρουσίασε στην αυλή του σχολείου το ομαδικό παιχνίδι ''Ενεργειακά Στεφάνια''

Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων

Το Νηπιαγωγείο Κληματιάς σε συνεργασία με το συστεγαζόμενο Δημοτικό Σχολείο, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο πρόγραμμα των Οικολογικών σχολείων και της ευρύτερης ενασχόλησής του με την προσέγγιση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, εστιάζοντας στο 13ο στόχο που αφορά στη δράση για την κλιματική αλλαγή, πραγματοποίησε εθελοντικό καθαρισμό στο δασύλλιο του μεταβυζαντινού πάρκου Κληματιάς την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Χριστίνα