Εκδήλωση βράβευσης σχολείων 2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δικτύου «Οικολογικά Σχολεία», που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.Στην εκδήλωση μαθητές, εκπρόσωποι των Περιβαλλοντικών Ομάδων παρουσίασαν τη δράση τους, μέσω δρώμενων. Συνολικά, περισσότεροι από 400 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν την ημέρα εκείνη και έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο.

Τρέχει, τρέχει η ζωή
  χωρίς σταματημό
Με αλόγιστη σπατάλη
  σε ενέργεια και νερό
Για λίγο ας κοιταχτούμε
  και ας πούμε λογικά
Πως πρέπει τα σχολεία μας
  να είναι οικολογικά.

Αργά - αργά με βήματα εφτά
Μαθαίνω να μοιράζομαι
  τη φύση να την νοιάζομαι
Γοργά- γοργά με βήματα εφτά
Αλλάζω το παρόν μου
  σκέφτομαι το μετά.

Από το πρωί στο Μουσείο ακούγονταν παιδικές φωνές και η μουσική από τις πρόβες που έκαναν οι μουσικοί. Το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό όταν ο κ. Ηλίας Μπίτσικας έδωσε το σύνθημα και όλο το αμφιθέατρο τραγούδησε το τραγούδι «Ζω οικολογικά, με βήματα επτά» σε στίχους Αλέκας Βαρβαρέσου και μουσική Γιάννη Σφυρή.

Και μετά ήρθαν οι χαιρετισμοί που δεν είναι πάντα βαρετοί, είναι και ουσιαστικοί μερικές φορές. Στο χαιρετισμό του, ο κος Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ., μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα ήθελα να συγχαρώ για το εγχείρημα όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς και οργανώσεις που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του Προγράμματος. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, καθώς και της Οργανωτικής Επιτροπής της Εκδήλωσης: για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την εκπαίδευση των μαθητών στο διάλογο και τη συμμετοχή τους, με τη βοήθεια του σχολείου και ευαισθητοποιημένων φορέων και οργανισμών, στην ανάληψη συμμετοχικών ρόλων και δράσης, για τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής». Παραβρέθηκαν επίσης: ο κύριος Κωνσταντίνος Μανιάτης, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, η κυρία Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, συνοδευόμενη από την Αντιδήμαρχο Παιδείας κυρία Κατερίνα Ασημακοπούλου, ο κύριος Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, η κυρία Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών Α’θμιας και Β’θμιας Εκπ/σης Δήμου Γαλατσίου και ο κύριος Γιώργος Καραχάλιος, Δ/ντης Γραφείου Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Λόγω της συμμετοχής παιδιών διαφορετικών ηλικιών το πρόγραμμα αναπτύχθηκε σε δύο διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τις ηλικίες τους. Για τα μικρότερα παιδιά παρουσιάστηκαν το παραμύθι «Πίσω στο Δάσος» της Αντιόπης Φραντζή (Εκδόσεις Πατάκη), ενώ για τα παιδιά από 10 χρονών και πάνω παρουσιάστηκε δρώμενο με τίτλο «Η γη των ανθρώπων» σε κείμενα και εικόνες της Άννας Κρεμέζη - Μαργαριτούλη (Ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε ένας ενθουσιασμός και ένα γλυκό τιτίβισμα από το πολύβουο μελίσσι που είχε κατακλύσει το Μουσείο Μπενάκη. Ακόμη και οι εμψυχωτές έμειναν ενθουσιασμένοι από τη συμμετοχή των παιδιών αλλά και το ενδιαφέρον των γονιών.

Στο τέλος της εκδήλωσης τα σχολεία που συμμετείχαν επιτυχημένα περισσότερα από δύο χρόνια στο Δίκτυο, παρέλαβαν τη Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων. Βραβεύθηκαν 40 σχολεία και επαναβραβεύθηκαν άλλα 26 σχολεία. Βραβεύθηκαν επίσης 45 σχολεία, για επιτυχημένη συμμετοχή μιας χρονιάς στο Δίκτυο.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στην οργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκε με την Ομάδα τέχνης Πάροδος. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Μουσείο Μπενάκη για την προσφορά της αίθουσας και τη στήριξη της εκδήλωσης και την Εταιρεία Coca Cola Τρία Έψιλον για την προσφορά προϊόντων.

Δαρεία