Συνάντηση Εθνικών Χειριστών του Δικτύου» στην Οχρίδα, 18-20 Οκτ. 2013

Τον Οκτώβριο (18-20) πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα η ετήσια συνάντηση εθνικών χειριστών του προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» (Eco-Schools). Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περίπου 50 εκπρόσωποι από 38 χώρες. Το πρόγραμμα της συνάντησης και τα σημεία που συζητήθηκαν ήταν τα παρακάτω:

18 Οκτωβρίου

Αρχικά έγινε ένα καλωσόρισμα από την Lesley Jones, εκπρόσωπο του ΔΣ του FEE. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και τον Pece Taleski, Διευθυντή του ΟΧΟ, της αντίστοιχης με την ΕΕΠΦ οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», και παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές του προγράμματος από την Brid Connely, Υπεύθυνη Συντονισμού του Δικτύου. Μεγάλη σημασία δόθηκε στα δεδομένα και στα στατιστικά στοιχεία (facts and figures) του προγράμματος. Τέλος παρουσιάστηκε από μέλη της ΟΧΟ η λειτουργία του προγράμματος «Οικολογικά στοιχεία» στη FYROM.

Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στα εξής θέματα: Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Eco-Univercities, Eco-Clubs κ.ά., Δικτύωση με άλλα Προγράμματα, Νέες Χώρες, Επέτειος για τα 20 χρόνια του Προγράμματος, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης, 10-ετία Αειφορίας, Eco-Schools connect.

Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες και η κάθε μια επισκέφτηκε ένα «Οικολογικό» σχολείο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο). Η ομάδα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα επισκέφτηκε ένα δημοτικό σχολείο, το St. Kliment Ohridski, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα δρώμενα και τις παρουσιάσεις που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, καθώς και σπιτικά εδέσματα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου. Οι μικροί μαθητές μάς ξεπροβόδισαν με ένα πολύ χαριτωμένο δώρο από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ πριν την αναχώρησή μας από το σχολείο βγάλαμε όλοι μια αναμνηστική φωτογραφία.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα στο ξενοδοχείο, οι «παλαιότερες», στα Οικολογικά Σχολεία, χώρες μοιράστηκαν με τις «νεότερες» χώρες την εμπειρία τους στο πρόγραμμα, μέσα από ένα μικρό και διασκεδαστικό παιχνίδι.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις από εκπροσώπους της Ν.Αφρικής, της Μάλτας, της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ινδίας και του Μαρόκο για τη λειτουργία του προγράμματος των Οικολογικών σχολείων στις χώρες τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση από την Terracycle, ένα Διεθνή Οργανισμό Ανακύκλωσης, που ασχολείται με την ανακύκλωση των ήδη ανακυκλωμένων υλικών.

Η συνάντηση της πρώτης μέρας έκλεισε με την παρουσίαση της διεθνούς εκστρατείας Litter Less από την υπεύθυνη της δράσης, Anna Norman. Στη ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι χώρες που «τρέχουν» τη δράση αυτή από προηγούμενες χρονιές αλλά και φέτος, και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για την καλύτερη λειτουργία της δράσης.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μια βραδινή ξενάγηση στην παλιά πόλη της Οχρίδας και με ένα εντυπωσιακό δείπνο με παραδοσιακό φαγητό και χορούς.

19 Οκτωβρίου

Η συνάντηση της δεύτερης μέρας ξεκίνησε με workshop που αφορούσε στα 7 βήματα της μεθοδολογίας του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε επτά ομάδες και η κάθε μια έδωσε τις δικές της ιδέες και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του κάθε βήματος.

Μετά το διάλειμμα ακολούθησαν τα εξής τρία workshop:

  1. To be or not to be ….. large: συζητήθηκε το πώς μπορούν τα Οικολογικά σχολεία να λειτουργήσουν σε μεγάλες χώρες, καθώς και σε χώρες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων σχολείων.
  2. Websites and communications: ανταλλάχτηκαν απόψεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η ιστοσελίδα του προγράμματος και τι άλλα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη διαδικτυακή επικοινωνία μεταξύ των χωρών.
  3. CO2 tool/Eco-schools impact Assessment Report/Research: πώς μπορούμε να μετρήσουμε το CO2 και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το εργαλείο αυτό από τα σχολεία.

Ακολούθησε επίσκεψη στο περίφημο Μοναστήρι του Αγίου Ναούμ και στις πηγές του ποταμού Crn Drim. Σε όλους τους συμμετέχοντες προσφέρθηκε παραδοσιακό φαγητό δίπλα στον ποταμό και κάτω από τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής. Πριν την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία στις όχθες της λίμνης της Οχρίδας, με φόντο τον ήλιο που έδυε.

Η συνάντηση της δεύτερης και τελευταίας μέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την Nikica Kusinikova, Διευθύντρια της Konect, των σωστών τρόπων εύρεσης χορηγών, και του πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μια καλή πρόταση και τι πρέπει να ζητήσουμε από τον πιθανό χορηγό.

Κλείνοντας τη συνάντηση, η Lesley Jones, εκπρόσωπος του FEE, έκανε ένα σύντομο απολογισμό, ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετείχαν στο φετινό ΝΟΜ και ιδιαίτερα την ομάδα του ΟΧΟ για τη φιλοξενία και την πολύ καλή διοργάνωση.

Ο απολογισμός ήταν θετικός για όλους τους συμμετέχοντες αλλά και ο ενθουσιασμός για την πορεία του προγράμματος σε όλο τον κόσμο. Τα ωραία πράγματα όμως όπως συμβαίνει πάντοτε τελειώνουν γρήγορα. Την Κυριακή πήραμε το δρόμο της επιστροφής με πλούσιες εμπειρίες και ιδέες για τα Οικολογικά σχολεία.

Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Χριστίνα Θεοδωρίκα

esweb