ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. ΧΙΟΥ
Τα νέα του Σχολείου μας
Σήμερα οι μαθητές μας είδαν τη γενναιόδωρη φιλοξενία των φυτών. Τι σημαίνει τελικά η λέξη «οικοσύστημα» και πώς ένα μικρό μπρόκολο θυσιάζει μια μικρή φωτοσυνθετική επιφάνειά του για να δώσει ζωή σε έναν ακόμη οργανισμό, πριν γίνει σαλάτα στο πιάτο μας.
Κάθε φορά που καλλιεργούμε έχουμε την επιλογή να είμαστε σε ένα μόνιμο κυνήγι εχθρών, να εξαφανίζουμε, να εξολοθρεύουμε. Έχουμε όμως και την επιλογή να καθίσουμε και να παρακολουθήσουμε τη φύση να ξεδιπλώνεται μπορστά στα μάτια μας.
Περήφανοι για τον λαχανόκηπό μας!
Γνωρίζατε ότι τα πλέον άχρηστα ελαστικά των οχημάτων αποτελούν περίπου 2% της συνολικής ποσότητας στερεών αποβλήτων;
Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγουν στα απορρίμματα περισσότερα από 300 εκατομμύρια ελαστικά αυτοκινήτων και φορτηγών κάθε χρόνο.
Εμείς μπορεί να μην έχουμε ακριβώς τη λύση στα χέρια μας, αλλά οι μαθητές μας διασκέδασαν μετατρέποντας παλιά λάστιχα αυτοκινήτων σε γλάστρες!
Η αυλή μας είναι πολύ όμορφη μα συνεχίζουμε! Φυτέψαμε αγγελικές σε σειρά και τελικά οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας του σχολείου μας σε λίγο καιρό θα έχουν δημιουργήσει έναν φυτοφράχτη που θα διαχωρίζει το χώρο της αυλής από τον χώρο στάθμευσης του σχολείου.
Σημείωση: Η αγγελική ή αγγελικούλα ή πιττόσπορο είναι ένα φυτό ανθεκτικό και ιδιαίτερα διαδεδομένο στους μεσογειακούς κήπους και εξωτερικούς χώρους!
Οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι μαθητές όλων των λυκειακών τάξεων του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας «Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω... κάτι με γεωπονία», εργάζονται μαζί με το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Χίου!
Κλαδέψαμε δέντρα που βρίσκονται περιμετρικά του Γυμνασίου του Κάμπου, βοηθήσαμε στην εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου και φυσικού χλοοτάπητα στην περιοχή του Κάστρου και συνεργαστήκαμε για την κοπή του χλοοτάπητα στην περιοχή της Φάρκαινας.
Στην επίσκεψή μας στο εργαστήριο της κυρίας Αργυρώς Κουτσουράδη, γνωρίσαμε την καλλιέργεια αρωματικών βιολογικών φυτών. Μια δραστηριότητα που φροντίζει την βιοποικιλότητα του νησιού, προτρέπει και άλλους να το κάνουν, είναι βιώσιμη. Είδαμε στην πράξη ότι μια βιολογική καλλιέργεια δεν χρειάζεται να είναι μεγάλης έκτασης και μπορεί να είναι μια επικερδής επιχείρηση.
Με βάση τη μάζα γλυκερίνης, φτιάξαμε αρωματικά σαπούνια με βιολογικά αιθέρια έλαια. Χρώματα και μυρωδιές που γέμισαν το σχολείο μας. Για τη συσκευασία τους χρησιμοποιήσαμε ανακυκλώσιμα υλικά (φελιζόλ, ξυλάκια, κορδέλες από συσκευασίες, χαρτί περιτυλίγματος). Οι κατασκευές μας αυτές θα αξιοποιηθούν στο πασχαλινό παζάρι ώστε να μας δώσουν τη δυνατότητα να το επαναλάβουμε!!!
Η διακόσμιση ολοκληρώθηκε με λεβάντα που συλλέξαμε από παρτέρια του δήμου.