Διδακτική Επίσκεψη στην πόλη της Καβάλαs

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης: Δημιουργώντας Εκπαιδευτικές Γέφυρες με σχολεία, κοινότητες και τον κόσμο στον Άξονα 9: Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα,  την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, οι μαθητές του Γυμνασίου Τυχερού ταξίδεψαν στον χρόνο, ανακαλύπτοντας την πλούσια ιστορία της Καβάλας. Ειδικότερα, η περιήγησή μας ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, όπου θαυμάσαμε μοναδικά ευρήματα από την αρχαία Νεάπολη, όπως λεγόταν η Καβάλα, και την Αμφίπολη, προϊστορικά εκθέματα και το Ιερό της Παρθένου, πολιούχου της Νεάπολης με αρχιτεκτονικά μέλη και αναθήματα που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της περιοχής. Μέσα από τα εκθέματα, ζωντάνεψαν οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτή τη γη πριν από χιλιάδες χρόνια, ενώ με το πέρας οι μαθητές συμπλήρωσαν σε ομάδες απαντητικό φυλλάδιο με όσα έμαθαν.

Στη συνέχεια, εξερεύνησαν την πανέμορφη Παλιά Πόλη της Καβάλας ξεκινώντας από το 5ο Γυμνάσιο,  ένα επιβλητικό αρχοντικό, χτισμένο πάνω από το λιμάνι της Καβάλας, στις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτό το κτίριο ήταν η πρώτη κατοικία του πλούσιου καπνέμπορα Μεχμέτ Αλή Πασατζίκ, το οποίο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, το αρχοντικό μετατράπηκε σε δημόσιο κτίριο. Στέγασε διάφορες υπηρεσίες, όπως τη Νομαρχία και τη Ναυτική Σχολή. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, λειτούργησε ως έδρα της Βουλγαρικής Ασφάλειας, η περιβόητη Οχράνα, ένα μέρος που προκαλούσε φόβο στους κατοίκους. Στη συνέχεια, περπατήσαμε μέσα στο κάστρο, ανακαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά και ακούσαμε ιστορίες για το Ιμαρέτ, την Οικία Μωχάμετ Άλη και άλλα σημαντικά μνημεία. Με την εκπαιδευτική αυτή δράση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις γνώσεις τους από τα φιλολογικά και τα θετικά μαθήματα, αναλύοντας την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Χριστίνα Βουρβούρη ΠΕ02, διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Καβάλας και τους εκπαιδευτικούς για τη θερμή υποδοχή, ξενάγηση και φιλοξενία.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02, Χρήστος Τσαπάνης ΠΕ02, Ιωάννα Σκοπελίτη ΠΕ03, Παναγιώτα Φανακίδου ΠΕ03 ΕΑΕ, Κατερίνα Μαυρομάτη ΠΕ06 και Γεωργία Τσιροπούλου ΠΕ07.

 

Στόχος 3 Καλή Υγεία και Ευημερία

Στόχος 4 Ποιοτική Εκπαίδευση

Στόχος 10 Λιγότερες Ανισότητες

Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες

Στόχος 15 Ζωή στη στεριά

Στόχος 17 Συνεργασία για τους στόχους

Συγγραφέας: 
Irini Amorgianioti