Παγκόσμια Ημέρα Δράσης

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης πραγματοποιήσαμε στο Σχολείο διάφορες δράσεις.  Αφόρμηση για την ενασχόλησή  μας στάθηκε το κεφάλαιο του μαθήματος των Φυσικών με θέμα την ΕΝΕΡΓΕΙΑ και τις διάφορες μορφές της, καθώς και τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Μιλήσαμε για την «κακοποίηση» του πλανήτη και τις οδυνηρές συνέπειές της.

Αφού βγάλαμε τα συμπεράσματά μας, σκεφτήκαμε όλοι μαζί να φτιάξουμε την αφίσα του πλανήτη αλλά σε αντιδιαστολή του μολυσμένου με τον καθαρό. Στην τελική μορφή της αφίσας  τοποθετήσαμε  στην μολυσμένη γη – με μικρά σκιτσάκια – ορισμένα αίτια της μόλυνσης.

Στην «πράσινη» γη τοποθετήσαμε  τις δικές μας προτάσεις με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πάλι με σκιτσάκια. Μια άλλη ομάδα είχε την ιδέα να κατασκευάσει τον πλανήτη γη με το σφαιρικό του σχήμα και να τον αποδώσει όπως θα ήθελε να είναι, καθαρός και πράσινος.

Η κατασκευή της «πράσινης» γης μάς προκάλεσε αισθήματα αισιοδοξίας και ευχάριστης διάθεσης. Συμφωνήσαμε όλοι πως ο πλανήτης μπορεί να γίνει καλύτερος αν εμείς το θελήσουμε. Στρωθήκαμε στη δουλειά εξωτερικεύοντας έτσι, μέσα από κατασκευές, τις ενστάσεις μας αλλά και τις προτάσεις μας για πιο ανθρώπινο και βιώσιμο περιβάλλον. Δημιουργήσαμε τρεις κάδους ανακύκλωσης, ένα απορριμματοφόρο για ανακυκλούμενα απορρίμματα, δύο αφίσες, την « πράσινη γη » από πιεσμένα χαρτιά και ένα  σλόγκαν για το πρόγραμμα  « Litter Less ».

Και βέβαια δημιουργήσαμε το δικό μας σύνθημα :

Για να είναι όλα εντάξει

Και η γη να μην αλλάξει

Άμα θες να βοηθήσεις

το  Litter Less να ακολουθήσεις.

Συγγραφέας: 
Φραγκούλα Κουσκ...