ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

 

   Την Τετάρτη 6/4/2016 οι μαθητές της Β2 και Γ2 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου επισκέφθηκαν τον Υδροβιολογικό Σταθμό- Ενυδρείο Ρόδου. Στο ισόγειο του κτιρίου, που λειτουργεί ως Μουσείο, θαύμασαν τα σπάνια είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εντυπωσιάστηκαν με τα ταριχευμένα ψάρια και ζώα και μελέτησαν τους διαδραστικούς χάρτες που σε παραπέμπουν σε ωκεανογραφικές μελέτες. Περισσότερο ασχολήθηκαν με ένα μεγάλο επιτραπέζιο χάρτη της Ρόδου, με χειριστήριο και φωτεινά λαμπάκια τα οποία εντοπίζουν  παραλίες όπου ζουν σπάνια είδη όπως η Καρέττα- Καρέττα και το Γκιζάνι. Για το Γκιζάνι έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον και  θαύμασαν πολυάριθμα ψαράκια από κοντά, σε δεξαμενή, καθώς ήδη  γνωρίζουν ότι ζει αποκλειστικά στα γλυκά νερά της Ρόδου και είναι απειλούμενο είδος.

  Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν απερίγραπτος καθώς κατέβηκαν στο υπόγειο του κτιρίου. Το πάτωμα από βότσαλα, οι τοίχοι από βράχια και ο χαμηλός φωτισμός δημιουργούσαν  μια μαγική ατμόσφαιρα  και την αίσθηση ότι βρίσκονταν σε πραγματικό βυθό. Κοίταζαν αχόρταγα όλα τα θαλάσσια πλάσματα που ζουν ήρεμα σε ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές. Μικρά και μεγάλα ψάρια, αστερίες, καβούρια, θαλάσσιες ανεμώνες, χταπόδια, αστακοί, χελώνες και τόσα άλλα είδη έπαιζαν κρυφτό πίσω από τα βράχια και τα φύκια του υγρού σπιτιού τους, κάνοντας τους μαθητές μας να μην θέλουν να φύγουν από εκείνο τον παραμυθένιο χώρο.

   Η παραλία πίσω από το Ενυδρείο μας έδωσε την ευκαιρία για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης. Παράλληλα οι περιβαλλοντικές δράσεις συνεχίστηκαν αφού οι μαθητές μελέτησαν την περιοχή μάζεψαν άμμο και βότσαλα και τα μετέφεραν στο σχολείο για να τα χρησιμοποιήσουν σε πειράματα και κατασκευές.

  Τέλος οικολογικά ευαισθητοποιημένοι, όπως άλλωστε σε κάθε επίσκεψη και εφοδιασμένοι με κατάλληλο εξοπλισμό καθαρίσαμε την παραλία από τα σκουπίδια και επιστρέψαμε στο σχολείο μας.              

         https://issuu.com/evageliapeta/docs/____________________________________1083c08028be7e         

                     

                                              Η Δασκάλα της Γ2 τάξης

                                                     Ευαγγελία Πέτα

Συγγραφέας: 
3ο Δημοτικό Σχο...