Ανακατασκευή θερμοκηπίου

Για τις ανάγκες του εργαστηρίου Γεωπονίας θεωρήσαμε ότι έιναι αναγκαία η ανακατασκεύη ενός θερμοκηπίου που θα υπηρετεί τις αρχές της αειφορίας.

Συγκεκριμένα, επιλέξαμε υλικά που αντέχουν στον χρόνο, δηλαδή τα υλικά είναι ανθεκτικά χωρίς να χρειάζονται αντικατάσταση σε τακτά χρονικά διαστήματα και ταυτόχρονα το κόστος τους ήταν χαμηλό χωρίς να ξεπερνά τον προϋπολογισμό του σχολείου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλά από τα υλικά προήλθαν από δωρεεές και δεν επιβάρυναν το κόστος υλοποίησης των έργων.

Αρχικά πραγμοτοποιήθηκε απομάκρυνση του παλαιού σκελετού του θερμοκηπίου (σιδερόβεργες και σιδερένιο πλέγμα) και εγκατάσταση νέου. Τα υλικά επαναχρησιμοποιήθηκαν  στο πνέυμα της ανακύκλωσης, σε άλλα σημεία του σχολείου όπως η υποστήριξη του τοιχείου στο παρτέρι πλησίον του θερμοκηπίου. 

Όσον αφορά στο εσωτερικό του θερμοκηπίου, μετά από ενδελεχεί έρευνα, επιλέχθηκαν υλικά που μακροπρόθεσμα είναι βιώσιμα. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το θερμοκήπιο είναι "βιολογικό" χρησιμοποιώντας γεωύφασμα και χαλίκι κάτω από τους πάγκους εργασίας που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ζιζανίων εκμηδενίζοντας την χρήση φαρμάκων, όπως ζιζανιοκτόνα.

Στον περιορισμό του κόστους του εργαστηρίου συνέβαλε και η δημιουργία φυτωρίου από το ίδιο το σχολείο. 

Αποδέκτες της παραγωγής του θερμοκηπίου ήταν οι μαθητές και οικογένειές τους, η γειτονία του σχολείου και το προσωπικό του σχολείου δημιουργώντας έτσι κοινωνική συνεισφορά.  

 

Συγγραφέας: 
eeeekamfissas