Όμιλος Περιβάλλοντος Ραλλείων ΠΔΣ: Ο κήπος του σχολείου μας

Στα Ράλλεια Π.Δ.Σ. λειτουργεί Όμιλος Περιβάλλοντος ο οποίος αποτελείται από 40 μαθητές όλων των τάξεων.Οι βασικοί στόχοι του ομίλου είναι γνωστικοί, κοινωνικοί και στάσεων ζωής.Συγκεκριμένα, οι μαθητές μέσα από τη λειτουργία του Ομίλου:

  • θα  συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος και
  • θα ευαισθητοποιηθούν γι΄ αυτά,
  • θα δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Χρησιμοποιούνται οι συχνότερα εφαρμοσμένες μέθοδοι στην Περιβαλλοντική Αγωγή: η δράση στο πεδίο μελέτης, η επίλυση  προβλήματος, το περιβαλλοντικό μονοπάτι και η μέθοδος σχεδίων εργασίας (project).

   Tα υποθέματα στο γνωστικό μέρος του προγράμματος είναι: η αξία του πράσινου (περιαστικό & αστικό), η φωτοσύνθεση, οι τροφικές αλυσίδες & τα τροφικά πλέγματα, η μεσογειακή βλάστηση.  Στο βιωματικό μέρος, το αντικείμενο ενασχόλησης είναι η δημιουργία & φροντίδα σχολικού κήπου.

         Οι μαθητές μελετούν οικολογικά θέματα  και μέσω της βιωματικής προσέγγισης (ερευνητικής & πειραματικής) αποκτούν δεξιότητες & ικανότητες στη δημιουργία σχολικού κήπου, εργάζονται για τη βελτίωση του στενού περιβάλλοντός τους και υιοθετούν αξίες σεβασμού προς τη φύση .

     Η συνειδητοποίηση του σημαντικού  ρόλου και   του  πιο  μικρού φυτού στη διατήρηση της ζωής είναι  πολύτιμη. Τα  παιδιά  υιοθετούν στάσεις  ζωής που θα τους κάνουν υπεύθυνους ενεργούς  πολίτες με  αίσθημα  ευθύνης στη  βελτίωση του μικρόκοσμού τους ξεκινώντας από το  μπαλκόνι του  σπιτιού τους  ή την αυλή του  σχολείου τους…

Στην πρώτη φωτογραφία είναι ο κήπος του σχολείου μας τον Σεπτέμβριο 2017 και στις επόμενες η φύτευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 από τον όμιλο περιβάλλοντος, παιδιά από όλες τις τάξεις του σχολείου και γονείς, με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Ραλλείων ΠΔΣ.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Τζακώστα Θεοδώρα - Λιακοπούλου Σοφία

Συγγραφέας: 
epetraki