Παγκόσμια ημέρα Νερού

22 Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στο νερό και τους υδάτινους πόρους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εορτασμός της μέρας αυτής αποφασίστηκε κατά τις εργασίες της συνδιάσκεψης κορυφής για τη Γη (Earth Summit) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας το 1992. Σημαντικό επίτευγμα της διάσκεψης αποτελεί η Agenda 21, όπου γίνεται επαναπροσδιορισμός της σχέσης περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Ιδιαίτερα στο 36ο κεφάλαιο της Agenda 21 το οποίο φέρει τον τίτλο «Προώθηση της Εκπαίδευσης, της Ευαισθητοποίησης του Κοινού και της Κατάρτισης», γίνεται αναφορά στην ευρεία αυτή έννοια της εκπαίδευσης και αποτελεί ένα οδηγό για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, της ανάπτυξης εκείνης που ικανοποιεί τις ανάγκες των παρόντων γενεών και δίνει τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.
Όμως η άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων στον πλανήτη και η άσκοπη και αλόγιστη χρήση τους κρούουν τον κώδικα του κινδύνου για το μέλλον αφού:
Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Με δεδομένη την ανησυχία και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου όπου λόγω της τουριστικής κίνησης οι ανάγκες για νερό είναι αυξημένες κατά τη σημερινή μέρα οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου "Ποτίδαιον" βγήκαμε στους δρόμους του νησιού μας, μοιράσαμε αφίσες σε σχολεία, μαγαζιά και υπηρεσίες ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο νερό...!!! Γιατί το νερό τελειώνει.....!!!!!

Συγγραφέας: 
anastasia2dimotiko