Αν κάθε μέρα...

31/10: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Τί αποταμιεύουμε όμως εκτός από χρήματα;
Μια καλή ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γωνιές μας με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά είναι η ανάγκη να παίζουμε με περισσότερα παιχνίδια. Φτιάξαμε λοιπόν παιχνίδια από άχρηστα ή πολύ φθηνά υλικά και πέρα από τον εμπλουτισμό των γονιών μας καταλάβαμε με βιωματικό τρόπο ότι για να παίξει κανείς χρειάζεται απλά να έχει λίγα υλικά και πολλή φαντασία! Άλλωστε ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου με το εξαιρετικό του βιβλίο μας δίνει τόσες πολλές ιδέες να δημιουργήσουμε και να παίξουμε με υλικά γύρω μας που μπορούμε να αποταμιεύουμε! Εμείς προσεγγίσαμε το βιβλίο του με δύο τρόπους. Τα δύο τμήματα ως βιβλίο χωρίς λόγια, μόνο με την εικονογράφηση και τα παιδιά μάντεψαν και έγραψαν το κείμενο. Και το τρίτο τμήμα ως βιβλίο χωρίς εικονογράφηση την οποία ανέλαβαν τα παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα του βιβλίου ήταν πασιφανές και άγγιξε τις καρδιές όλων μας. Άλλωστε ως πιστοποιημένο Αειφόρο σχολείο μια ματιά γύρω στο κτίριο αποδεικνύει περίτρανα την φιλοσοφία επαναχρησιμοποίησης υλικών.
 Φυσικά δεν παραλείψαμε να αναφέρουμε τη χρησιμότητα των χρημάτων και μάλιστα μια μαθήτριά μας είχε την ιδέα να κάνει δώρο στην τάξη της έναν κουμπαρά! Με δημοκρατικές διαδικασίες ψηφίστηκε ο τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν προαιρετικά πάντα! Ας κρατήσουμε όμως στη σκέψη μας όλα όσα μπορούμε να κάνουμε χωρίς χρήματα... και είναι τόσα πολλά και τόσο πολύτιμα!
Το σημαντικό είναι να γίνει τρόπος ζωής σε όλους μας η αποταμίευση υλικών που θα κάνουν πιο όμορφη τη ζωή μας και πιο βιώσιμο τον πλανήτη μας. Κάτι ξέρουν ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας που μας δραματοποίησαν οι κυρίες με τόση επιτυχία!!!
Μετά από όλα αυτά οι κουμπαράδες μας δεν θα μπορούσαν να χωράνε μόνο χρήματα αλλά και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς! Ξυλαράκια, βοτσαλάκια, καπάκια, κουτάκια και οτιδήποτε μπορεί να γίνει έργο τέχνης, παιχνίδι, λειτουργικό εργαλείο ή εμπειρία!
 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI