Οικοκώδικας δασικής συμπεριφοράς

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, μας οδήγησε στον οικοκώδικα, ο οποίος πρέπει να τηρείται και στην αυλή του σχολείου μας, που αποτελεί μέρος του δασικού οικοσυστήματος του Υμηττού.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

1. Περπατώ στα μονοπάτια και αν βγω από αυτά πατώ με μεγάλη προσοχή.

2. Μιλώ χαμηλόφωνα για να μην τρομάζουν τα πουλιά και τα άλλα ζώα.

3. Μέσα στο δάσος υπάρχουν πολλά σπάνια αγριολούλουδα. Για να μην εξαφανιστούν προσέχω να μην τα κόβω και να μην τα πατώ.

4. Τα σκαθάρια και οι αράχνες είναι οργανισμοί χρήσιμοι στο δάσος, γι΄ αυτό προσέχω να μην τα ενοχλώ. Αν θέλω, μπορώ να τα παρατηρώ με το φακό, χωρίς να τα βλάπτω και χωρίς να καταστρέφω τον ιστό της αράχνης.

5. Το δέντρο είναι ζωντανός οργανισμός. Όταν χαράζω τον κορμό του πληγώνεται.

6. Οι μύκητες και οι λειχήνες είναι οργανισμοί απαραίτητοι στο δάσος. Γι΄ αυτό δεν τους ξεκολλώ από τους κορμούς και τις πέτρες.

7. Οι φωλιές των πουλιών είναι το σπίτι τους. Αν χαλάσουμε τη φωλιά τους είναι σα να γκρεμίζουμε το σπίτι τους.

8. Οι πεταλούδες πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας. Αν τις αιχμαλωτίσω για τη συλλογή μου χάνουν την ελευθερία τους.

9. Τα κουτιά, τα χαρτάκια, τα πλαστικά και τα άλλα σκουπίδια είναι υλικά ξένα προς το δάσος. Φροντίζω να τα βάζω σε μια σακούλα και να τα πετώ στο πρώτο καλάθι αχρήστων που θα βρω.

10. Το δάσος είναι ο καλύτερος φίλος μας. Σε μια φιλία δε φτάνει μόνο να παίρνουμε πρέπει και να δίνουμε. Αυτό που θέλει το δάσος από μας είναι η προσοχή, η φροντίδα και η αγάπη μας.

11. Αν δούμε φωτιά στο δάσος τηλεφωνούμε στην Πυροσβεστική στο 199.

12. Στο δάσος αφήνω μόνο πατημασιές και παίρνω μόνο φωτογραφίες.

Συγγραφέας: 
ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ