Παρουσία Μητροπολίτη, Δημάρχου, τοπικών αρχών, Διευθυντή και καθηγητών γειτονικών σχολείων, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Ημερίδα στο Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης με θέμα "ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΕΡΚΙΝΗ"
Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί: « Όρος Κερκίνη (Μπέλες).Το μπαλκόνι του ουρανού! Όμορφη φυσική κερκίδα παρατήρησης φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών» την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 το Οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης Σερρών μέσω της Ημερίδας με θέμα "ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ" έγινε σημείο συνάντησης των φυσικών και ιστορικών τεκταινομένων της περιοχής των Σερρών!
Η Ημερίδα είχε σαν στόχο πέρα από τον εμπλουτισμό της γνώσης, στο άνοιγμα του προγράμματος που υλοποιείται στο Γυμνάσιο Κοίμησης στην τοπική κοινωνία και την συμμετοχή αυτής τόσο στην υλοποίηση του όσο και στην διάχυση των αποτελεσμάτων του. Ενεργό ρόλο στην ημερίδα με καθοριστικές παρεμβάσεις είχε ο ίδιος ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ όσο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ. Ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. ΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ προσέθεσε μαρτυρίες των προγόνων του που αφορούσαν την Ιστορία της περιοχής και δήλωσε ενθουσιώδης συμπαραστάτης και αρωγός στα αέναα ταξίδια αειφορίας του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. ΜΑΚΑΡΙΟΣ στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές της Ημερίδας για την πρωτοβουλία τους, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις διεθνείς και Πανελλήνιες βραβεύσεις του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης.Στην διάλεξη παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοίμησης κ. Ατλάσης Άγγελος, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Ηράκλειας κ. Λεοντιάδης Δημήτριος και ο εκπαιδευτικός του ίδιου σχολείου κ. Ιωαννίδης Στέλιος. Παρόν στην Ημερίδα ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Γυμνασίου Κοίμησης κ. Χίτζιος Κυριάκος καθως και κάποιοι γονείς. Η συνεργασία λοιπόν της τοπικής αυτοδιοίκησης με το οικολογικό Γυμνάσιο Κοίμησης πλαισιώθηκε τόσο από την τοπική Εκκλησία σε ανώτατο επίπεδο, όσο και από γειτονικά Σχολεία τα οποία εκτιμούν το όμορφο αειφορικό ταξίδι του Γυμνασίου μας και δηλώνουν θέληση για συνέργεια σε αυτό! Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοίμησης κ. Ατλάσης Άγγελος απόφοιτος του Γυμνασίου μας το 2002, αναγνωρίζοντας το τιτάνιο έργο που συντελείτε στο Σχολείο δηλώνει ότι το σημερινό Γυμνάσιο Κοίμησης με το πλούσιο έργο ουδεμία σχέση έχει με το σχολείο που τελείωσε αυτός και υπόσχεται ενεργή συμμετοχή στις οικολογικές ανησυχίες μας. Ήδη ζήτησε την Βοήθεια του Γυμνασίου Κοίμησης και θα την έχει, σε ανθρώπινο δυναμικό για δενδροφύτευση σε περιοχή κοντά στο γήπεδο της Κοίμησης. Το Γυμνάσιο Κοίμησης ζήτησε και θα τα έχει, από τον πρόεδρο της Κοινότητα Κοίμησης κ. Ατλάση Άγγελο δια μέσω του δήμου Ηράκλειας, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο δασολόγο του δήμου κ. Καρταλίδη Στέλιο, 15 δέντρα ύψους 2 μέτρων προκειμένου να εμπλουτίσει το δασύλλιο που δημιούργησε εντός της σχολικής αυλής σε προηγούμενο πρόγραμμα. Η Ημερίδα συνετέλεσε στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της περιβαλλοντικής επιτροπής του Γυμνασίου Κοίμησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σημείο πλέον σύμπλευσης. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κοίμησης κ. Αντωνιάδης Κωνσταντίνος και ο Συντονιστής του προγράμματος κ. Αρβανιτίδης Σίμος δεν έχασαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους επίσημους καλεσμένους τόσο για τον θεσμό των οικολογικών Σχολείων, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης όσο και για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS που διοργανώνει το QUALITY NET FOUNDATION και έχει σαν στόχο την προώθηση των 17 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ημερίδα είχε ως κύριο ομιλητή τον κύριο Τάτσιο Γεώργιο τέως πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Στα πλαίσια της διαθεματικής ιστορικής προσέγγισης του προγράμματος αναφέρθηκε στην καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, τον πολιτισμό και τα ιστορικά τεκταινόμενα των χωριών του Μπέλες. Ακολούθησε συζήτηση του ακροατηρίου με τον ομιλητή!
Συνοπτικά ο κύριος ΤΑΤΣΙΟΣ ανάφερε:
«Μια διάλεξη σε μαθητές ΠΑΝΤΑ αποτελεί ΠΡΟΚΛΗΣΗ και πρέπει να γίνεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους αυριανούς ΠΟΛΙΤΕΣ της Πατρίδας μας. Στόχος μου ήταν να κεντρίσω το ενδιαφέρον των μαθητών. ΧΡΕΟΣ μου ήταν να τους κάνω ΚΟΙΝΩΝΟΥΣ της ένδοξης Ιστορίας της περιοχής που διαμένουν και να σκεφτούν ΠΩΣ μπορούν να την προσεγγίσουν, ώστε να αποφέρει ποικίλα οφέλη στην σημερινή τοπική κοινωνία.
Η Ιστορία των χωριών του Μπέλλες ξεκινάει από τον 19ο αιώνα π.Χ όταν έγινε μετακίνηση πληθυσμών από την Λήμνο προς την Σιντική. Συνεχίζει με την ίδρυση της αρχαίας Ηράκλειας Σιντικής και αφού τελείωσε η κυριαρχία των Ρωμαίων έρχεται η Μάχη στο Κλειδί (1014) όπου ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος κατατρόπωσε τους Βουλγάρους.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην επιρροή του Μελενίκου στα χωριά που βρίσκονται από την άλλη πλευρά του Μπέλλες (σήμερα Βουλγαρία). Αναφέρθηκε το έργο σημαντικών προωπικοτήτων όπως του Πολυζωίδη (το σύμβολο της Δικαστικής Ανεξαρτησίας) και του Παλατίδη (ιατρός-ευεργέτης). Αναφέρθηκαν στοιχεία οργανωτικά (ΚΟΙΝΟΝ ΤΟΥ ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ) και επαγγελματικά (καλλιέργεια αμπελιών).
Την σκυτάλη πήρε ο Μακεδονικός Αγώνας και οι καπετάνιοι της περιοχής (Στέργιος Βλάχβεης από Ηράκλεια και Χατζηπανταζής από Σκοτούσσα). Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο μόρφωμα Γλωσσών που δημιουργήθηκε για να μπορέσουν να συνεννοούνται Έλληνες, Βούλγαροι, Τούρκοι, Αλβανοί και Ρουμάνοι που κατοικούσαν την περιοχή (πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας). Περιγράφησαν γεγονότα από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο που σημάδεψαν την περιοχή και καθόρισαν τα χαρακτηριστικά της.
Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσε η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της περιοχής λόγω της έλευσης προσφύγων από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη. Ξαφνικά τα χωριά του Μπέλλες απέκτησαν πληθυσμό με μεγάλη ποικιλία στην Λαογραφία αλλά και αρκετά προβλήματα σε ότι αφορά την προσαρμογή των προσφύγων (παρότι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ).
Η ιστορική αναδρομή των γεγονότων της περιοχής έκλεισε με την Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941), όπου η ΨΥΧΗ των Ελλήνων νίκησε το γερμανικό ατσάλι. Μνημονεύτηκαν ΗΡΩΕΣ όπως ο Ανωπορογιώτης Δημήτριος Ίτσιος, αλλά και ο Διοικητής του Ρούπελ Γεώργιος Δουράτσος.
Το νοητό ταξίδι στην Ιστορία της περιοχής διαδέχθηκε η αναζήτηση των στοιχείων που δύνανται να βοηθήσουν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ευρύτερης περιοχής. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Μπέλλες εντοπίζονται στην Οικολογία, στην Ιστορία, στον Αθλητισμό, στον Θρησκευτικό και Ιαματικό τουρισμό.
Στην Ελλάδα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη τα χωριά του Μπέλλες έχουν να αναδείξουν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο Αναστάσιος Παλατίδης, η Φωτεινή Αλατά, ο Στέργιος Βλάχβεης, ο Χατζηπανταζής, ο Δημήτριος Ίτσιος και ο Γεώργιος Κατσάνης. Είναι τα ΠΡΟΤΥΠΑ που πρέπει να προβάλλονται στους νέους μας!»
Για τις ανάγκες προβολής των συμπερασμάτων και των τεκταινομένων της Ημερίδας δημιουργήσαμε δύο Βίντεο. Το πρώτο περιέχει την εισήγηση του ομιλητή και το δεύτερο φωτογραφίες τεκμήρια της Ημερίδας.