Όρος ΚΕΡΚΙΝΗ εκεί που ακόμη πετούν οι Αετοί. Η χλωρίδα και η πανίδα στο όρος Κερκίνη (Μπέλες), ανά υψομετρική βαθμίδα. Σημαντικά μηνύματα ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ διαχείρισης των βοτάνων και των δασών του, που θα είναι σε περίοπτη θέση στον υπό διαμόρφωση ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ.

Όρος Κερκίνη η πλούσια βλάστηση του που φτάνει ως και τα 200 μέτρα από τις κορυφές του, συνέπεια των επιφανειακών υδάτων αποτελεί ένα παράθυρο στην ζωή!

Η χλωρίδα του όρους ΜΠΕΛΕΣ ανά υψομετρική βαθμίδα:

1. Στους πρόποδες του βουνού και στην πρώτη υψομετρική βαθμίδα (300-700μ) συναντάμε θάμνους απο παλιούρια, κραταιγούς, αγριοτριανταφυλλιές, βατομουριές και αγριαπιδιές. Βότανα συναντάμε συνήθως σε περιοχές του βουνού Κερκίνη (Μπέλες) που δεν καλύπτονται από πυκνή δασοκάλυψη, γιατί χρειάζονται τον ήλιο.  Τα πιο κοινά βότανα τα οποία συναντάμε σε χαμηλό υψόμετρο και έξω από οικισμούς του Μπέλες είναι: Πολυκόμπι, Σημύδα, Λαδανιά, Τερεβυνθιά, Τεύκριο, Θυμάρι σε τέσσερα είδη, Ρίγανη, Σπαθόχορτο, Μέντα, Κόλιτσίδα, Αχίλλεια,Ραδίκι, Χαμομήλι, Παπαρούνα, Αγριοράδικο, Λάπαθο, Αγριομάρουλο, Πεντάνευρο, Ζωχός, Λυσιμάχεια. Τα βότανα μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες σύμφωνα με τη δράση τους: Αναλγητικά, Αντιεμετικά, Αντικαταρροϊκά, Αντιλιθικά, Αντιμικροβιακά, Αντιοξειδωτικά, Αντιγηραντικά, Αντικαρκινικά, Αγγειοδιασταλτικά, Καρδιοπροστατευτικά. Από τα 400μ και κάτω φύεται το Πλατάνι  κοντά σε ρεματιές. Υπάρχουν δύο αμιγή πλατανοδάση ή πλατανιές, όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, με το πιο γνωστό έξω από το χωριό των Άνω Ποροΐων. 

2. Στην δεύτερη υψομετρική βαθμίδα (800-1700μ.), συναντώνται δάση κωνοφόρων, όπως το Μακεδονικό Έλατο  η Μαύρη Πεύκη, η Δασική ή Χαλέπιος Πεύκη και σε μεγάλους πληθυσμούς η
Ασιατική και η Ευρωπαική Οξιά. Είναι δάση αμιγή ή μικτά με Δρυ ή Βελανιδιά.

3. Στην τρίτη υψομετρική βαθμίδα η κορυφή του (1700-2000μ.) είναι καλυμμένη με χιόνια μέχρι το τέλος της Άνοιξης γι ́αυτό καλύπτεται από αλπικά και υποαλπικά λιβάδια, όπως λιβάδια με χορτάρια και ιδιόμορφα πολυετή φυτά, όπως τα Πορφυρά Κρίνα.

ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ- ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ:

Η γοητευτική συλλογή φυτών στη φύση (αρωματικών που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, βοτάνων και αγριολούλουδων) θα πρέπει να γίνεται με αίσθημα ευθύνης ειδικά σε όποια περιοχή, αποτελεί «ζωντανό μουσείο Φυσικής Ιστορίας» όπως το όρος ΜΠΕΛΕΣ. Δεν πρέπει με απληστία να συλλέγονται νεαρά φυτά πριν από την καρποφορία ούτε να ξεριζώνονται, εφόσον υπάρχουν στην ίδια θέση εδώ και αιώνες (περιγράφονται σε αρχαία συγγράμματα, όπως από τον Διοσκουρίδη) με συνέπεια τη διαταραχή του οικοσυστήματος.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ-ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΙΚΟΚΩΔΙΚΑ:

Η παράνομη υλοτομία είναι ένα έγκλημα με καταστροφικές συνέπειες για το δασικό οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα τόσο στο παρυδάτιο δάσος της λίμνης Κερκίνης όσο και σε μεγαλύτερα υψόμετρα του όρους ΜΠΕΛΕΣ. Τα περισσότερα δέντρα από αυτά που κόβονται, όπως για παράδειγμα η δρυς, χρειάζονται τουλάχιστον μισό αιώνα για να αναγεννηθούν, γεγονός που οδηγεί στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων. Η παράνομη υλοτομία λειτουργεί καταλυτικά στο καταστροφικό έργο της κλιματικής αλλαγής και ενισχύει την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, όπως οι πλημμύρες. Επίσης καταστρέφει τις φωλιές και τους κρυψώνες των πτηνών του οικοσυστήματος του Εθνικού πάρκου της λίμνης Κερκίνης. Η προστασία των Δασών είναι υπόθεση όλων μας, γιατί δεν ανήκουν σε μας αλλά τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Όσοι προβαίνουν σε παράνομες υλοτομικές πράξεις και όσοι αποδέχονται τα παρανόμως υλοτομηθέντα προϊόντα τιμωρούνται ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ με ποινές ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ!

Η πανίδα του όρους ΜΠΕΛΕΣ:

Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Κερκίνης, συναντώνται 58 και πλέον είδη θηλαστικών, που ζουν κυρίως στο βουνό όπως: Αλεπούδες που είναι το πιο κοινό είδος σαρκοφάγου, Αγριόγατες , Αγριογούρουνα, Ζαρκάδια, ελάχιστοι Λύκοι και Τσακάλια που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί όπως και ο Λίγκας, Λαγοί, Σκίουροι, Νυφίτσες, Ασβοί, Τυφλοπόντικες κ.ά.
Στην ερπετοπανίδα της περιοχής συγκαταλέγονται 14 είδη ερπετών και 3 είδη αμφιβίων, όπως η
Σαλαμάνδρα, ο Πρασινοβάτραχος από τα πιο ενδιαφέροντα είδη που ζουν στο βουνό, ο Καφέ
Βάτραχος, η Πρασινόσαυρα, η Χελώνα κ.ά..
Στην περιοχή του βουνού έχουν καταγραφεί 120 είδη πτηνών. Κυρίως τα μεγάλα αρπακτικά ζουν στο βουνό και κατεβαίνουν στη λίμνη για τροφή. Από τον μεγάλο ή μικρό αριθμό των αρπακτικών εξαρτάται η ποιότητα του οικοσυστήματος. Απαντώνται και αρπακτικά πουλιά απειλούμενα με εξαφάνιση όπως ο Βασιλαετός, o Χρυσαετός, ο Πετρίτης, ο Στικταετός, ο Θαλασσαετός. Αναφορικά με τα έντομα οι ημερήσιες πεταλούδες ανέρχονται σε 140 είδη και αποτελούν περισσότερο από το 65% όλων των ειδών που συναντάμε στη χώρα.

Η τρίτη σε χρονικό διάστημα 20 ημερών ραδιοφωνική συνέντευξη  ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ (3/3/2020)  με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της συμμετοχής του Οικολογικού Γυμνασίου Κοίμησης Σερρών στην Επετειακή εκδήλωση  συμπλήρωσης 25 ετών από την ίδρυση του διεθνούς δικτύου των οικολογικών Σχολείων. Στην Συνέντευξη  γίνεται πληρέστατη αναφορά στο πρόγραμμα για το όρος ΚΕΡΚΙΝΗ (σε όλες τις πτυχές του) και στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό  BRAVO SCHOOLS.

Συγγραφέας: 
gymkoimis