To Παρυδάτιο δάσος που ταυτόχρονα ανήκει τόσο στην λίμνη όσο και στο όρος Κερκίνη (Μπέλες). Εντοπισμός σοβαρού κινδύνου αειφορικής ύπαρξης του. Χλωρίδα και πανίδα στους λιμνιαίους πρόποδες του Μπέλες.

Λιμνιαίοι πρόποδες του όρους Κερκίνη

Το όρος Κερκίνη (Μπέλες) έδωσε το όνομά του στην λίμνη Κερκίνη αφού οι πρόποδες του αποτελούν το βόρειο ανάχωμα της λίμνης. Η ύπαρξη του όρους είναι ευεργετική στην προστασία του προστατευμένου από την συνθήκη RAMSAR οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης (στο οποίο οικοσύστημα ανήκει και το Ελληνικό τμήμα του όρους Κερκίνη), αφού σαν φυσικό τείχος ανακόπτει τους βόρειους ψυχρούς ανέμους από την Βουλγαρία να εισέλθουν στην περιοχή της λίμνης.

Στο δέλτα που σχηματίζει η είσοδος του Στρυμόνα στην Λίμνη Κερκίνη  υπάρχει το υδροχαρές και παρυδάτιο δάσος, στο οποίο φωλιάζουν και αναπαράγονται τα υδρόβια πτηνά. Επίσης στις ρίζες και στου καλαμιώνες του παρυδάτιου δάσους βρίσκουν καταφύγιο για να εναποθέσουν τα αυγά τους τα ψάρια της λίμνης. Το συγκεκριμένο δάσος θεωρείται αμφότερα ότι ανήκει τόσο στην λίμνη όσο και στο όρο Κερκίνη, μιας και βρίσκεται στους πρόποδές του. Η πανίδα λοιπόν και η χλωρίδα του του παρυδάτιου δάσους θεωρείται ότι ανήκει και στο όρος Κερκίνη. Ο πλημμυρισμός  της λίμνης Κερκίνης  για αρδευτικούς και αντιπλημμυρικούς λόγους της πεδιάδας των Σερρών οδηγεί στην καταστροφή του. Η συνολική ποσότητα φερτών υλών στην λίμνη Κερκίνη από το Στρυμόνα έχει ξεπεράσει κατά τρείς φορές της προβλέψεις της κατασκευάστριας εταιρείας. Η λήψη άμεσων μέτρων θεωρείται αναγκαία για την αειφορία όλου του οικοσυστήματος.

Η έρευνα για την χλωρίδα και πανίδα στους πρόποδες του Μπέλες, ο εντοπισμός του αειφορικού κινδύνου που αφορά το παρυδάτιο δάσος αλλά και οι προτάσεις των μαθητών μας για την προστασία του εδώ και τώρα οδήγησαν στην δημιουργία του Βίντεο που ακολουθεί.

Συγγραφέας: 
gymkoimis