Αίνιγμα: Για να με κρατήσεις, πρέπει να με δώσεις...

Υπόσχεση-συμβόλαιο-συμφωνία... και πιο συγκεκριμένα Οικοδώδικας. Μια συμφωνία δηλαδή μεταξύ μας ότι θα προστατεύουμε τη γη μας. Κάθε χρόνο φροντίζουμε να θέσουμε κάποιους κανόνες στη συμφωνία αυτή είτε με τη χρήση ενός ποιήματος ή στίχων ή και τραγουδιού. Φέτος επιλέξαμε κάτι διαφορετικό, ένα τραγούδι που πριν από αρκετά χρόνια δημιούργησαν παιδιά του σχολείου μας. Πώς όμως φτάσαμε στον Οικοκώδικα;
Αφού γίναμε ειρηνοποιοί της φύσης, η αγαπημένη μας γη ήρθε να μας θυμίσει ότι την περασμένη σχολική χρονιά ετοιμάσαμε ένα παιχνίδι ρομποτικής για τους 17 Παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και φέτος ήρθε η ώρα να το ολοκληρώσουμε ώστε να καταθέσουμε την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό ανοιχτών τεχνολογιών. 

Πριν όμως από αυτό ας ακούσουμε το τραγούδι που θα γίνει η συμφωνία μας να τηρούμε αυτούς τους στόχους. ΦΑΝΤΑΣΟΥ
Με κάποιον τρόπο χρειάζεται να το θυμόμαστε και οι ιδέες άρχισαν να πέφτουν βροχή!!! Έτσι πήραμε μια παλιά υδρόγειο, την τοποθετήσαμε σε ένα τρίπτυχο όπου αναγράψαμε τους στίχους και τους διακοσμήσαμε με ζωγραφιές και τοποθετήσαμε μια ομπρέλα με τυπώματα των χεριών μας και καρδιές να κρέμονται απο αυτήν. Η δημιουργία μας άκρως συμβολική, καθώς τα τυπώματα είναι οι υπογραφές μας ότι θα φροντίσουμε να δώσουμε μόνο αγάπη στη γη μας!
Το όνομα της ομάδας μας είναι Αειφοράκηδες και το έργο μας ονομάζεται Earth Lovers! Οι παλιοί με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα δώσουν τις απαραίτητες επεξηγήσεις στους καινούριος με τρόπο απλό και κατανοητό. Οι στόχοι, δηλαδή η συμφωνία των ανθρώπων για την προστασία του πλανήτη, ομαδοποιήθηκαν από τους μαθητές σε τρεις ομάδες που αντιστοιχούν σε κάποιο επίπεδο της μακέτας:1) στόχοι σχετικοί με τη στεριά και το κλίμα, 2) στόχοι σχετικοί με το νερό και 3) στόχοι για τον άνθρωπο. Οι στόχοι τοποθετήθηκαν στη 1 περίπτωση σε λουλούδια, στη δεύτερη σε σημαίες και στην τρίτη σε βιβλία. Το παιχνίδι παίζεται με ρομπότ (διαφορετικού κώδικα-beebot, υβριδικό-ηλιακό και χειροκίνητο) τα οποία κινούνται στους στόχους και μόλις φτάσουν κάνουν στάση για να διαβάσουν τον rq code που οδηγεί σε ανάλογες δράσεις που έχουν κάνει οι μαθητές του σχολείου μας και πλέον είναι μαθητές δημοτικού. Μάλιστα τις περισσότερες δράσεις τις προλογίζουν οι μαθητές δημοτικού. Τα qrcodes βρίσκονται στην πρώτη περίπτωση στα φύλλα των λουλουδιών, στη δεύτερη στο πίσω μέρος των σημαιών και στην τρίτη περίπτωση επάνω σε καρδιές. 
Μετά τις επεξηγήσεις ακολουθεί παιχνίδι με τα ρομπότ. Διαδρομές λοιπόν, πρώτα με το σώμα μας κι έπειτα με τα ρομπότ και τέλος σε πλέγμα και καθορισμένες διαδρομές

Λύση αινίγματος: Η υπόσχεση, ο Οικοκώδικάς μας!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI