Παρασκευή Σαπουνιού

παρασκευή σαπουνιού.
μετρήσεις ποσοτήτων

Συνταγή αναλογία 1,3,6. Καλό είναι να αναφέρουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγανόλαδο με λίγα λόγια ανακυκλώσουμε.

1 κιλό καυστική σόδα (Την αγοράζουμε από μαγαζί με χημικά είδη και δεν νομίζω να στοιχίζει πάνω από δύο ευρώ το κιλό)

3 κιλά νερό βρύσης .

6 κιλά ελαιόλαδο (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα )

πλαστική λεκάνη.

Μια ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα.

Πλαστικά γάντια.

Το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αλλά καλό θα ήταν να το αφήναμε σε ανοιχτό χώρο ένα με δύο μήνες για να ωριμάσει.

Η όλη διαδικασία γίνεται σε ανοικτό χώρο.

Παίρνουμε το  δοχείο τ και ρίχνουμε τα ανάλογο  νερό.
Στη συνέχεια διαλύουμε στο νερό  καυστική σόδα με την κουτάλα και με αυτό τον τρόπο ετοιμάζουμε το διάλυμά μας. Το δοχείο θερμαίνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη καυστική σόδα να μην μπει στο μάτι μας και να φοράμε τα πλαστικά γάντια γιατί διαφορετικά θα κάψουμε τα χέρια μας αν έρθει σε επαφή με το δέρμα. έχουμε κοντά μας ξύδι γιατί έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει την καυστική σόδα σε περίπτωση ατυχήματος.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα νερού σόδας στο δοχείο με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε γρήγορα με την κουτάλα. Αρχίζει ο σχηματισμός σαπουνιού και στη συνέχεια πήζει το ελαιόλαδο.
Μετά ρίχνουμε στο καλούπι το σαπούνι.
Μετά από πέντε ώρες περίπου κόβουμε με το μαχαίρι το σαπούνι για πρώτη φορά και την επομένη μέρα αφαιρούμε το καλούπι και κόβουμε με το μαχαίρι τις πλάκες του σαπουνιού.

Συγγραφέας: 
Σκοπαράντζου