Ένα μουσείο αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821

Πώς να διδάξουμε φέτος την ιστορική γνώση ώστε και ευχάριστη να είναι και δημιουργική και συνεργατική; Φτιάχνοντας ένα μουσείο από κοινού! Τα τρία τμήματα συνεργαστήκαμε δημιουργώντας διαφορετικά δωμάτια μουσείου με την ίδια κεντρική θεματική. Μάλιστα τιμήσαμε την Εθνική μας γιορτή φιλοξενώντας στον αύλειο χώρο μας τους γονείς στους οποίους προσφέραμε μια περιήγηση στο μουσείο μας τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...

Το τμήμα 1 αποφάσισε να διηγηθεί την ιστορία με μικρά αποσπάσματα του ενός λεπτού που είναι δημιουργημένα με την βοήθεια των lego αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα. Οι ιστορίες είναι χωρίς λόγια και βασίζονται σε πίνακες ζωγραφικής από τους οποίους προέκυψε η συζήτηση με τους μαθητές. Η 1η ιστορία μιλάει για τις ομορφιές της Ελλάδας και επομένως συνοψίζει τους λόγους της επεκτατικής πολιτικής των Τούρκων στην χώρα μας. Η 2η ιστορία αναφέρει την περίοδο της Τουρκοκρατίας και εστιάζει στο συναίσθημα των σκλαβωμένων Ελλήνων. Η 3η ιστορία προσεγγίζει τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, την προσπάθεια των Ελλήνων να ενδυναμώσουν το πνεύμα τους ώστε να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό. Η 4η ιστορία εξιστορεί την Επανάσταση των Ελλήνων και καταδεικνύει τα δεινά του πολέμου αλλά και την γενναιότητα και αυτοθυσία των συμπατριωτών μας. Η 5η ιστορία εξυμνεί την απελευθέρωση της Ελλάδας και την αγαλλίαση στα πρόσωπα των ανθρώπων. ΕΔΩ θα βρείτε την playlist με τις ιστορίες. Εμπεριέχεται και μια ιστορία για τον εκφοβισμό. Πολλές ακόμα θα περιληφθούν στη συγκεκριμένη λίστα καθώς η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας παιχνιδιού ρομποτικής. 

Οι πίνακες ζωγραφικής ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την θεματική της ιστορίας και βοήθησαν τη σκέψη μας να ξετυλίξει το νήμα της ιστορίας. Μάλιστα ζωντανέψαμε αυτούς που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση, όπως ο θρύλος της Αγίας Λαύρας και η Ελλάς ευγνωμονούσα του Βρυζάκη. Τέλος τους βάλαμε πλαίσιο με διάφορα υλικά και τους τοποθετήσαμε στο μουσείο μας δίπλα σε κάθε ιστορία.

Οι εικονικές περιηγήσεις στα μουσεία μας ενθουσίασαν (ΕΔΩ και ΕΔΩ) τόσο που αρχίσαμε να ζωγραφίσουμε τις περιηγήσεις μας... Πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα είμαστε απολύτως ασφαλείς ώστε άφοβα να επισκεφτούμε ένα μουσείο...

Το τμήμα 2 ασχολήθηκε με αντικείμενα της εποχής που εντόπισε μέσα από τις εικονικές του περιηγήσεις. Οι μαθητές τα δημιούργησαν και αναζήτησαν πληροφορίες γι' αυτά τις οποίες και κατέγραψαν σε λεζάντες ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν τί βλέπουν στα εκθέματα. 

Φυσικά τα βιβλία και οι ζωγραφιές ολοκλήρωσαν το ταξίδι μας στο χρόνο...

Τέλος το τμήμα 3 ανέλυσε τη στολή του τιμημένου τσολιά μας! Το γιλέλο, το φέσι, τα τσαρούχια... όλα μαρτυρούν στιγμές των Ελλήνων της Επανάστασης του 1821. Επίσης οι ήρωες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μουσείο μας. Ένα βιβλίο με τις ηγετικές προσωπικότητες κοσμεί το δωμάτιο αυτό.

Τέλος συγκεντρωθήκαμε και τα τρία τμήματα στον κοινό μας χώρο, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις και κάθε ένα επεξήγησε στα υπόλοιπα το περιεχόμενο του δωματίου του... Όλα μαζί συνέθεσαν το μουσείο μας, το οποίο είναι ελεύθερο για περιήγηση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI