Οι τελευταίες περιβαλλοντικές εξορμήσεις του Σχολείου μας!

Στην αίθουσα θεωρητικής ενημέρωσης του ΚΠΕ  Αργυρούπολης.
Μπρος στην πινακίδα της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών .
Τα παιδιά μας συνθέτουν παζλ με τον κύκλο της ζωής στο δάσος.
Στο ΚΠΕ Ελευσίνας, η πρώτη ενημέρωση.
Περπατώντας στον πεζόδρομο προς τον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.
Μπροστά στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.
Η πρώην ακτή της Ελευσίνας και νυν βιομηχανική ζώνη.
Στο μονοπάτι Νο 11 στον Υμηττό.
Σκαρφαλώνοντας το μονοπάτι .
Το διάλειμμα για φαγητό ,υγρά και ξεκούραση κάτω από τα πεύκα.

 Φτάνοντας στο τέλος κι αυτής της σχολικής χρονιάς ,στην καρδιά της άνοιξης , ήρθε η ώρα για την περαιτέρω ενημέρωση των παιδιών μας στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Αττικής.

 Ξεκινήσαμε με την επίσκεψη στο ΚΠΕ Αργυρούπολης στις 17 και 18 Μάη όπου τα παιδιά μας παρακολούθησαν το πρόγραμμα : < Το δάσος ,το περιαστικό πράσινο>. Οι εμπειρίες που είχαν αρκετοί από τους μαθητές μας από τις  Κυριακάτικες πεζοπορίες μας στον Υμηττό , εμπλουτίστηκαν με τις θεωρητικές - πρακτικές γνώσεις που τους μετέδωσαν οι υπεύθυνοι εκπ/κοι του Κέντρου. Έτσι λοιπόν , από την αίθουσα ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του δάσους στον Υμηττό από το 1940 ως σήμερα, τον κύκλο του νερού και τον κύκλο της ζωής στο βουνό. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο Αισθητικό Δάσος Βύρωνα Καισαριανής οπού μέσα σε 1,5 ώρα τα παιδιά μας βίωσαν τη χλωρίδα και πανίδα περπατώντας σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια της περιοχής. Εδώ να σημειώσω πως μεγάλη σημασία και προσοχή οφείλουμε να δίνουμε στους κανόνες ,για την απρόσκοπτη λειτουργία του δάσους ( Δεν κόβουμε λουλούδια , κλαδιά ,δεν ξεφεύγουμε από τα μονοπάτια, δεν κάνουμε φασαρία ούτε ρύπανση στο δάσος). Τα παιδιά μας γύρισαν στο Σχολείο μας ενθουσιασμένα και γεμάτα ζωντάνια από το  χρόνο που πέρασαν στη φύση.

 Στις 23 Μάη τα παιδιά του Ε'2 επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Ελευσίανας. Εκεί παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα : <Ελευσίνα ,το αστικό μονοπάτι ,για μύστες της αειφορίας >.Το εν λόγω πρόγραμμα συνδύασε την περιήγηση στις αρχαιότητες της πόλης με την εκβιομηχάνιση και την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος .Οι ζωντανές εικόνες που είδαν τα παιδιά ,τόσο γύρω από την κεντρική πλατεία της Ελευσίνας ,με τα αρχαία ,τα βυζαντινά, τα νεοκλασικά κτίσματα, όσο και από την θέα του Ιερού της θεάς Δήμητρας τα έκανε να καταλάβουν στην πράξη τον όρο αειφορία! Στο τέλος περπατήσαμε ως τη  θάλασσα με την 15χλμ σειρά εργοστασίων που αναπτύχθηκαν τον προηγούμενο αιώνα στην πόλη και την μετέτρεψαν σε βιομηχανική - εργατική πόλη.Ορισμένα από τα παλιά εργοστάσια υπάρχει πρόγραμμα να μετατραπούν σε Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας. Η αειφορία στην πράξη.Το 2023 η Ελευσίνα ετοιμάζεται να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης!

 Την Κυριακή 23 Μάη επισκεφτήκαμε για τελευταία φορά το δασικό μονοπάτι Νο 11 στον Άγιο Ιωάννη τον Κυνηγό στον Υμηττό ! Η άνοιξη του Μάη , μετά τον πλούσιο σε κρύο ,βροχές και χιόνια χειμώνα της Αττικής γης, μας επιφύλαξε  ευχάριστες εικόνες ,μυρωδιές και ήχους !!! Τα παιδιά με τους γονείς τους απόλαυσαν και κινήθηκαν στο μονοπάτι συνδυάζοντας την φυσική άσκηση,  την συναναστροφή στο φυσικό περιβάλλον και την τέρψη των αισθήσεων !!! Όλοι και όλες στο τέλος της διαδρομής ,ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν λιγότερες φωτιές ,αφού πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι ΑΓΑΠΟΎΝ ΤΟ ΔΆΣΟΣ.

Συγγραφέας: 
Παπαγγελοπουλος...