Η αρχή της αλλαγής! Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Την Πέμπτη 12-10-2023, έγινε η τελική εκκαθάριση και απομάκρυνση παλαιών και άχρηστων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, που είχαν συσσωρευτεί στο κτιριακό μας συγκρότημα από τη μεταφορά του στα νέα κτίρια της οδού Παπαφλέσσα 17, στην Αγία Παρασκευή, με ενέργειες των Δντών του 1ου ΕΚ Β΄Αθήνας-Αγίας Παρασκευής και του 1ου ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής, κ.κ. Βαρβάρας Πετρίδου & Αθανάσιου Μπαλάσκα.

Η συλλογή των προς ανακύκλωση ηλεκτρονικών - ηλεκτρικών συσκευών, είχε ξεκινήσει εδώ και 2 εβδομάδες, με την απόσυρσή τους στις αποθήκες, την καταγραφή τους και στη συνέχεια τη συγκέντρωσή τους στο Εργαστήριο του Εφαρμοστηρίου, από όπου και τα μετέφεραν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Μηχανολογικού Τομέα Β΄ Μηχανολόγων και Γ΄ Ψυκτικών) με τον συντονισμό των μεταφορέων, αλλά και του Υπεύθυνου Τομέα Μηχανολόγων κ. Παύλου Μαλογρίδη (στο φορτηγό της Ανακύκλωση Α.Ε.). Στην όλη διαδικασία συμμετείχαν ενεργά και οι εκπαιδευτικοί του Ναυτιλιακού Τομέα κ.κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος και Χρήστος Κώστογλου , όπως και οι εκπαιδευτικοί του Μηχανολογικού Τομέα κ.κ. Στάθης Βερβέρης και Αλεξάνδρα Σουλτάτη . Την καταγραφή των συσκευών έκανε η κ. Άννα Λιάχνη υπεύθυνη Τομέα Πληροφορικής. Σημαντική βοήθεια είχαμε από τον Επιστάτη κ. Ριντόι, ενώ μαζί μας ήταν η κα Δήμητρα, για τον καθαρισμό των χώρων μετά την απομάκρυνσή τους.

Η συγκεκριμένη ανακύκλωση των συσκευών - που γέμισαν μισό φορτηγό (μεγάλων διαστάσεων) συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος από τις επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται σ΄αυτές, αλλά οδηγεί και σε ανάκτηση αξιοποιήσιμων υλικών. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε και εξοικονόμηση ενέργειας κατά την παραγωγή  νέων συσκευών και  περιορισμό της παραγωγής αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.  Θα έχουμε επιπλέον, μείωση στην εξόρυξη των  φυσικών πόρων, αλλά και οικονομικά οφέλη για τους υποψήφιους αγοραστές, γιατί με τη χρήση των ανακυκλωμένων υλικών, θα μειωθεί το κόστος της παραγωγής.

 

 

Συγγραφέας: 
Βαρβάρα Πετρίδου