Κομποστοποιηση

Τον Δεκέμβριο η περιβαλλοντική επιτροπή μοίρασε σε όλους τους μαθητές ενημερωτικό υλικό για τα υλικά που επιτρέπεται να φέρουν οι μαθητές για κομποστοποίηση. Έτσι σε όλη την διάρκεια της χρονιάς όλοι οι μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με τους γονείς τους έφερναν οικιακά απορρίματα και τα τοποθετούσαν στον χώρο κομποστοποίησης, με σκοπό να δημιουργήσουν υλικό εμπλουτισμένο σε οργανική ουσία που χρησιμοποιούν στα θερμοκήπια για τις καλλιέργειές τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την διαδικασία της κομποστοποίησης που εφαρμόζεται στο σχολείο μας, στα πλαίσια των εργαστηρίων του τομέα Γεωπονίας, καθώς και ως μέρος εφαρμογής οικολογικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας από φέτος.

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία που χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμος.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης, καθώς και μείωσης των οικιακών απορριμάτων.

Εάν επιθυμείτε να μας βοηθήσετε στο έργο μας και να συμβάλλετε κι εσείς στην ανακύκλωση, παρακαλούμε να μας στέλνετε κάθε Δευτέρα οργανικά υπολείμματα 1-2 ημερών που θα έχετε συλλέξει για να τα απορρίπτουμε στον χώρο της κομποστοποιησής μας.

Τα οργανικά υπολείμματα που μπορείτε να στέλνετε είναι τα εξής:

Φλούδες πατάτας, κρεμμυδιού, φρούτων

Λαχανόφυλλα

Τσόφλια από αυγά

Υπολείμματα καφέ, τσάι

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ζωικά υπολείμματα, ή μαγειρεμένα λαχανικά, ή λαχανικά που έχουν λάδι ή ξύδι.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Κατσογιάννη Νικολέτα

Μητροσούδης Γιώργος

Συγγραφέας: 
ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ