"Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ' αδύνατο"

Παγκόσμια ημέρα Ποδηλάτου μα ο καιρός βάλθηκε να μας τα χαλάσει... Βροχή δυνατή, αέρας, κρύο... σχεδόν φθινοπωρινό τοπίο και η ανησυχία έκδηλη στα πρόσωπα των μαθητών.... "Άραγε θα κάνουμε ποδηλατάδα;"  

Μα φυσικά και θα κάνουμε! Άλλωστε αυτές τις στιγμές αξίζει το μέγεθος του κτιρίου μας! Απλώς θα αναπροσαρμόσουμε τα όριά μας σε σχέση με την περσινή χρονιά που απολαύσαμε την ποδηλατάδα στην αυλή μας. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, σήματα, κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς και προστασία. Μια μεγάλη συζήτηση θα λύσει απορίες και θα διαλευκάνει τυχόν παρανοήσεις. Αν περάσουμε και το τεστ σίγουρα θα λάβουμε και δίπλωμα! Γι' αυτό ας δώσουμε προσοχή στις κυρίες!

Επειδή η οδήγηση δεν είναι παιχνίδι αλλά σπουδαία υπόθεση, ξεκινάμε πάντα με κανόνες ασφαλείας. Προστατευτικά οδηγών, τροχονόμοι στις θέσεις τους και ένας δρόμος φτιαγμένος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές! Σήμανση σε κάθε απαραίτητο σημείο, ορατότητα για τους οδηγούς, προνοητικότητα για τους διαβάτες και ευδιάκριτα όρια. 

Οι οδηγοί ξεκίνησαν, οι πεζοί αναμένουν το φανάρι και όταν έρθει η ώρα περνούν από τις διαβάσεις, λίγο μποτιλιάρισμα δημιουργήξηκε αλλά υπάρχει υπομονή... Όλα καλά! Η ποδηλατάδα και η πατιναδα διενεργούνται ομαλά.
Να βγει και ο νόμος στους δρόμους να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. "Εσείς κύριε έχετε δίπλωμα;" 

Ήταν μια υπέροχη μέρα στο σχολείο που για χάρη μας έγινε και ποδηλατόδρομος! Τα σήματα και το φανάρι έκαναν άψογα τη δουλειά τους αλλά κι εμείς αποδειχθήκαμε ευσυνείδητοι οδηγοί.

 

Μακάρι η σωστή οδηγική συμπεριφορά να καλλιεργηθεί σε όλους τους πολίτες κατά την ενηλικίωσή τους με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI