10ο Γενικό λύκειο Ηρακλείου: Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή»

Το 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης έχει επιλεγεί και συμμετέχει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, στο εθνικό πρόγραμμα «Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή», EDU4CLIMA, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής, ομάδα δεκαοχτώ (18) μαθητών/τριών και τριών (3) εκπαιδευτικών, επισκέφτηκε τον Κόμβο Έρευνας και Διάχυσης στο Άνω Μιραμπέλο Λασιθίου.

Ο Κόμβος φιλοξενείται στα παλιά Δημοτικά σχολεία των οικισμών Φινοκαλιά και Νοφαλιά και μαζί με τον ερευνητικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, που λειτουργεί σε συνεχή βάση από το 1993, αποτελούν ενιαίο προορισμό για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφορικά με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.

Η ομάδα EDU4clima του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου ενημερώθηκε από τον ερευνητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριο Καλυβίτη και τους συνεργάτες του για τις βασικές έννοιες που ορίζουν την κλιματική αλλαγή και το ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στον σταθμό του Φινοκαλιά και σχετίζεται με τη σύσταση της ατμόσφαιρας και την αέρια ρύπανση.

Παράλληλα, η ομάδα συμμετείχε σε πειράματα προκειμένου τα παιδιά να αντιληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της λευκαύγειας, την αύξηση της οξύτητας στους ωκεανούς, κ.α.

Η ομάδα EDU4clima του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την εξαιρετική φιλοξενία και την άψογη ενημέρωση.

 

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ