4 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων-συμπερίληψη με το Ειδικό Εργαστήρι Πτολεμαΐδας

Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί το 1931 Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής γιόρτασαν την ημέρα με τους ωφελούμενους του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας παρακολουθώντας την ενημέρωση από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στις δράσεις της 1ης Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας. Στη συνέχεια υλοποίησαν δράσεις με τους εκπαιδευτικούς  της τάξης τους και τους ωφελούμενους του Ειδικού   Εργαστηρίου.

Η σημερινή μέρα ευαισθητοποίησης να αποτελέσει ορόσημο για τη  συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα –όπως και απέναντι στους συνάνθρωπους μας διότι δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας.

Οι μαθητές/τριες κατανόησαν ότι η εγκατάλειψή των ζώων στο δρόμο, επειδή “βαρεθήκαμε” ή “κουραστήκαμε”, δεν μπορεί να θεωρείται λύση. Η κακομεταχείρισή τους, για να γελάσουμε δεν μπορεί να θεωρείται παιχνίδι. Όσο για τους πολυάριθμους τρόπους, που έχουμε σκεφτεί για να “καθαρίσουμε” τη γειτονιά μας από αυτά, είναι θέμα που πρέπει να μας γεμίζει ντροπή και φρίκη. 

Εκείνα μας δίνουν την αγάπη τους και το μόνο που ζητούν είναι να μην τα εγκαταλείψουμε. Μάλιστα, πολλές είναι οι έρευνες που σήμερα επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία.

Ας βάλουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας στη θέση τους και ας αναλάβουμε δράση. Η υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι υπόθεση σοβαρή και απαιτεί σκέψη και ανάληψη ευθύνης. 

https://blogs.sch.gr/1dimapar/2024/04/05/4-aprilioy-pagkosmia-imera-adespoton-zoon/

 

Συγγραφέας: 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΓΚΟΥ