Το 7ο Γυμνάσιο ανακυκλώνει και δημιουργεί ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για το άτομο και την κοινωνία

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε ζήτημα υψίστης σημασίας και, ειδικότερα στις μέρες μας, σε μείζον θέμα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Επιβάλλεται, κατά συνέπεια, η διαμόρφωση ενεργών πολιτών με περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση, με ευαισθησία απέναντι στις πιέσεις που δέχεται ο φυσικός χώρος στον οποίο είμαστε ενταγμένοι και, εν τέλει, με σεβασμό απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

Βάσει αυτής της αντίληψης υλοποιήθηκε στο σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023-24 μια σημαντική Δράση για την Ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, το σχολείο μας συνεργάστηκε με την Εταιρεία Creta Eco-Phoenix Α.Ε. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, η οποία διαχειρίζεται –συλλέγει, μεταφέρει και αποθηκεύει προσωρινά- στερεά απόβλητα και αξιοποιεί ανακυκλώσιμα υλικά. Στόχος της η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους και η υιοθέτηση περιβαλλοντικής κουλτούρας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και με την πρόθυμη συμμετοχή του 15μελούς Συμβουλίου, αλλά και όλων των μαθητών μας,  οι υπεύθυνες για τη Δράση καθηγήτριες κ.κ. Αλεβυζάκη, Παπαδοκωστάκη, Ουτατζή, Χαριάτη και Αμοναχάκη ενήργησαν, ώστε η προαναφερθείσα εταιρεία να τοποθετήσει στον χώρο του σχολείου –στις εισόδους και τον όροφο- καρτολίνες (ειδικούς κάδους χάρτινους) για τη συλλογή απορριμμάτων χαρτιού, αλουμινίου (του επονομαζομένου πράσινου μετάλλου)  και πλαστικού. Ένας μπλε κάδος για ανακύκλωση χαρτιού τοποθετήθηκε και στο Γραφείο Διδασκόντων. Μετά από συνεννόηση με την Εταιρεία, η δράση λειτούργησε ανταποδοτικά.

Στόχος της Δράσης ήταν η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των μαθητών/ τριών,  η συνειδητοποίηση της ατομικής και συλλογικής τους ευθύνης όσον αφορά την επίπτωση του οικολογικού τους  αποτυπώματος στην υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Κρίθηκε, επιπλέον, σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί σε καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας τόσο η Εκπαιδευτική Κοινότητα όσο και οι οικογένειες.    

Παράλληλα, η Δράσης αποσκοπούσε στη δημιουργία ορθών προτύπων συμπεριφοράς των ατόμων προς το περιβάλλον, καθώς και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικά εγγράμματων πολιτών, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος και η προστασία του περιβάλλοντος είναι στοιχείο πολιτισμού που κληροδοτείται στις επόμενες γενιές.  

Η διαδικασία της ανακύκλωσης απορριμμάτων ενεργοποίησε τους μαθητές, οι οποίοι κατόπιν παρότρυνσης από τα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου έφερναν και από τα σπίτια τους ανακυκλώσιμα απορρίμματα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επέβλεπαν το κατά πόσο εφαρμόζονταν σωστά οι αρχές της ενέργειας αυτής.

Κάνοντας έναν απολογισμό της Δράσης, μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαμε να επισημάνουμε για την Εκπαιδευτική Κοινότητα:

– Βελτίωσαν  τη γνώση τους και διαμόρφωσαν θετική στάση απέναντι στην Ανακύκλωση

– Γνώρισαν τις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης

– Κατανόησαν πόσο σημαντικό και κρίσιμο είναι να διαμορφωθεί ένα ανθεκτικό μέλλον για το άτομο και την κοινωνία αναφορικά με το περιβάλλον

– Ήρθαν σε επαφή με τοπικές Επιχειρήσεις και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ενημερώθηκαν για έρευνες που αναπτύσσονται και που υπηρετούν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και κατανάλωση, απέκτησαν εμπειρίες

– Συμμετείχαν σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον (συγκέντρωση σκουπιδιών από τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου…), συνεργάστηκαν εποικοδομητικά

– Συνειδητοποίησαν πως μόνο μέσω της περιβαλλοντικής κουλτούρας υπάρχει ελπίδα για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Σταματουλάκη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Εταιρεία Creta Eco-Phoenix Α.Ε., τα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου και το σύνολο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της Δράσης μας.

Συγγραφέας: 
ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ ΜΕΛΕΤΙΑ