8 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, το υδάτινο οικοσύστημα εκπέμπει SOS!

https://blogs.sch.gr/6niptyrnavlar/2024/06/08/8-ioynioy-pagkosmia-imera-okeanon/

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (World Ocean Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Από το 2009, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Με ποιον τρόπο θα προστατεύσουμε τους ωκεανούς ; 

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία των ωκεανών, δεν είναι άλλος από την μείωση του πλαστικού. Αποφύγετε, λοιπόν, οτιδήποτε προέρχεται από πλαστικό και αντικαταστήστε το με άλλα, πιο βιώσιμα υλικά. Μια άλλη ιδέα είναι να αρχίσετε να είστε πιο ενεργοί σε δράσεις καθαρισμού των ακτών, καθώς πολλά από τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στους ωκεανούς και κατά συνέπεια στις θάλασσες μας. Οι ωκεανοί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στηρίζουν όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Ήρθε η στιγμή να τους το ανταποδώσουμε εμπράκτως! Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει.

Τέλος γράψαμε  συμβουλές σε ένα γράμμα προς τους τουρίστες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, για να έχουμε όμορφες και καθαρές παραλίες που θα μπορούμε όλοι να τις απολαμβάνουμε.

Συγγραφέας: 
Αργυρώ Τσιτσιρίγγου