Φτιάχνουμε το δικό μας Σταθμό Ανακύκλωσης

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες του Αειφόρου Σχολείου είναι αυτό της Εξοικονόμησης Πόρων και της Ανακύκλωσης.

Κάνοντας Ανακύκλωση:

  • Προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχουν τα απορρίμματα και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας.
  • Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.)
  • Βοηθάμε στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος αφού με την ανακύκλωση απομένουν πολύ λιγότερα σκουπίδια.
  • Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια, αφού η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή προϊόντων από πρωτογενείς ύλες είναι πολλαπλάσια από αυτή που χρειάζεται, όταν η παραγωγή γίνεται από χρησιμοποιημένα υλικά.
  • Ενισχύουμε την οικονομία του τόπου μας.
  • Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.
  • Βοηθάμε και ενισχύουμε την Αειφορία αφού θα έχουμε εμείς και οι υπόλοιπες γενιές ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια η Ανακύκλωση στο Νηπιαγωγείο μας έχει πρώτιστο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Φέτος, επειδή μαζεύαμε πολλά υλικά μέσα στις τάξεις, αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε τους κάδους μας και να φτιάξουμε μια μεγάλη μονάδα ανακύκλωσης, έναν δικό μας Σταθμό Ανακύκλωσης.

Συζητήσαμε και πάλι τις κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών με τους μαθητές/τριες μας, πήραμε τους μεγάλους κάδους, που μάς είχε φέρει η Περιφέρεια Αττικής και φτιάξαμε έναν κάδο για κάθε υλικό. Βάλαμε διαφορετικό χρώμα σε κάθε κάδο και γράψαμε τις ταμπέλες των υλικών, κολλώντας και το αντίστοιχο υλικό δίπλα για μεγαλύτερη βοήθεια. Φτιάξαμε  την ταμπέλα του Σταθμού Ανακύκλωσης, τονίζοντας την έννοια και την αξία της Ανακύκλωσης στη ζωή μας με τις λέξεις:  ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ – ΜΕΙΩΝΩ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ.

Τα παιδιά έδειξαν την αγάπη τους με καρδούλες για έναν καλύτερο κόσμο, στολίζοντας τες με  μηνύματα υπέρ της ανακύκλωσης.

Τα εγκαίνια του Σταθμού Ανακύκλωσης κάναμε μαζί με την κ. Αικ. Γκούμα, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ποιότητας Ζωής Χολαργού, μαζί με την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Μ. Πατσαρίση. Οι υπεύθυνες μίλησαν στα παιδιά για τα οφέλη της ανακύκλωσης, τα συνεχάρηκαν για τις γνώσεις και την προσπάθειά τους και μάς έφεραν δώρο έναν νέο κάδο σκουπιδιών για την αυλή μας, μαζί με τσάντες ανακύκλωσης της Πράσινης Εκστρατείας του Δήμου Χολαργού,  με το σύνθημα:

                                                       "Κάνε τη συνείδηση, συνήθεια"

Συγγραφέας: 
2nipcholargou