Ανασκόπηση του προγράμματος των Οικολογικών Σχολείων στο 4ο Δ.Σ. Παιανίας.

Περπατώντας στο μονοπάτι Νο11 του Υμηττού με παιδιά της Α' τάξης και γονείς ! .
Πλάνο από την παράδοση των κρεμμυδιών στα παιδιά μας!
Ο κάδος της Δ/σης Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής , γεμάτος με χαρτιά .
Η μεταφορά των τσουβαλιών προς ανακύκλωση!
Ο παραγεμισμένος "Χαρτοφάγος " του Γραφείου Διδασκόντων.
Η ανακύκλωση μπαταριών συνεχίστηκε σε εντατικούς ρυθμούς από τα παιδιά της Γ'τάξης !
Το αυτοσχέδιο κουτί των παιδιών της Ε'1 για την συλλογή πλαστικών καπακιών!
Λευκό κρινάκι της χαράς στον κήπο του Σχολείου μας!!

Η σχολική χρονιά που πέρασε ,και πια είναι παρελθόν , μας έκανε να νιώσουμε το περιβάλλον του Σχολείου μας περισσότερο " οικολογικό" ! Πολλές  εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν μέσω του μαθήματος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος ,την υγιεινή διατροφή και τη διαμόρφωση θετικής στάσης με νοιάξιμο για όλα τα παιδιά !

 Η προσαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης του χαρτιού ,που ιδιαίτερα στα παιδιά είναι σε μεγάλη κατανάλωση στις μικρές ηλικίες , έφερε τον Υπεύθυνο να βρει μια ευκαιρία- λύση  για μεταφορά, με ιδία μέσα , του συνόλου του ανακυκλώσιμου χαρτιού ως τον κάδο της Διεύθυνσης  Α'βάθμιας  Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής . Η νέα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσής μας κα Ρεϊσάκη αποδέχθηκε το αίτημα και μερίμνησε ώστε να είναι άδειος ο κάδος που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου της Διεύθυνσης περίπου μια φορά το μήνα! Έτσι ,μετά το Γενάρη ξεκίνησε ,αρχικά ένα αυτοκίνητο ,και στη συνέχεια δύο ,να μεταφέρουν τα τσουβάλια γεμίζοντας τον κάδο της Περιφέρειας Αττικής, ως και τις 20/6/24. Επικοινωνία με το γραφείο Δημάρχου Παιανίας και ο Δήμαρχος  με την Περιφέρεια Αττικής , ευελπιστούμε να αναπτυχθεί το εν λόγω Πρόγραμμα και στο Δήμο Παιανίας ,όπως εφαρμόζεται στο διπλανό Δήμο Παλλήνης. Στις αρχές Γενάρη η Περιφέρεια Αττικής εγκατέστησε ένα  νέο μηχάνημα Ανακύκλωσης πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών ,καλώντας τα Σχολεία σε διαγωνισμό ανακύκλωσης . Ενημερώθηκαν τα παιδιά ,οι οικογένειές τους κι έτσι μας δόθηκε άλλη μια ευκαιρία για ανταποδοτική ανακύκλωση στη γειτονιά μας!

Πολύ ενθαρρυντική  ήταν η προσπάθεια του  προεδρείου  της Ε'1 τάξης του Σχολείου μας ,τα παιδιά κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν το τμήμα τους αλλά και άλλα τμήματα ώστε να μαζεύουν πλαστικά καπάκια σε δικής τους έμπνευσης κουτί με σκοπό να βοηθήσουν για αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.

Οι πεζοπορίες μας στον Υμηττό συνεχίστηκαν και έφεραν στα μονοπάτια παιδιά , γονείς και εκπαιδευτικούς της γειτονιάς μας κάνοντας το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού αφετηρία για επικοινωνία εκτός , εντός του ρυθμού της φύσης , βιώνοντας  εμπειρίες αναψυχής μέσα στο φυσικό περιβάλλον του τοπικού  δάσους ! 

Τα κρεμμυδάκια που φύτεψαν σχεδόν όλα τα παιδιά στις αρχές Δεκέμβρη ,τα παρέλαβαν για τα σπίτια τους στα τέλη του Απρίλη ,λίγο πριν το Πάσχα! 

Η προσπάθεια μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος του συνόλου της εκπαιδευτικής μας κοινότητας έχει δρόμο ακόμα ...!

Καλοκαίριασε!!  Καλή εφαρμογή σ' αυτά που μάθαμε με πολλή  αγάπη για τη ΦΎΣΗ !!!

 

 

Συγγραφέας: 
axarlis