Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες Led στις αίθουσες του σχολείου μας.

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιεί το  10ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης και προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, η περιβαλλοντική επιτροπή του σχολείου προέβη στην αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες LED σε όλες τις αίθουσες του σχολείου, καθώς παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Οι λάμπες LED καταναλώνουν 90% λιγότερο ρεύμα σε σχέση τις κοινές λάμπες.Η φωτεινή απόδοση των  λαμπτήρων LED είναι περίπου 80 – 100 lm/W (lumens ανά watt). Ορισμένες φτάνουν ακόμη και τα 300 lm/W. Οι λαμπτήρες αλογόνου αποδίδουν μόνο περίπου 12 lm/W.

2. Έχουν πολλή μεγάλη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα από 35.000 έως 50.000 ώρες. Με μέσο χρόνο λειτουργίας τις 4 ώρες ανά ημέρα, μία λάμπα Led δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση για 10 χρόνια!

3. Προσφέρουν καλή ποιότητα φωτός, καθώς μπορούν να παράγουν λευκό χρώμα παρόμοιο με το ηλιακό φως ή ένα ζεστό χρώμα όπως η ανατολή ή η δύση του ηλίου.

4. Ανάβουν στιγμιαία, αφού οι παλαιότερης τεχνολογίας λαμπτήρες, συχνά χρειάζονταν αρκετά δευτερόλεπτα για να φτάσουν σε πλήρη φωτεινότητα.

5. Δε θερμαίνονται χάρει στην υψηλή τους απόδοσή τους, οι λαμπτήρες Led παράγουν σημαντικά λιγότερη θερμότητας σε σχέση με άλλου τύπου λαμπτήρες.

6. Δεν “ρυπαίνουν”, αφού σημαντικό μειονέκτημα των λαμπτήρων φθορίου, είναι ο υδράργυρος που περιέχουν. Είναι πολύ τοξικός, γι’ αυτό και οι λαμπτήρες πρέπει να απορρίπτονται σε ειδικούς χώρους, αντίθετα οι λαμπτήρες Led δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες.

7. Ανακυκλώνονται και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λαμπτήρων Led, είναι φιλικά για το περιβάλλον και πλήρως ανακυκλώσιμα.

8. Εξασφαλίζουν προστασία από ατυχήματα, γιατί οι λαμπτήρες Led είναι ειδικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε σε περίπτωση βραχυκυκλώματος να μην δημιουργηθεί φλόγα ή να “σκάσουν”. Αυτό τους καθιστά ιδανικούς για χώρους με μικρά παιδιά.

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ