Από τα άχρηστα ξαναγεννιέται…

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης Μείωση των απορριμμάτων στο σχολικό περιβάλλον “Διαλέγω τα ανακυκλώσιμα υλικά στην πηγή”   οι μαθητές/τριες  έφτιαξαν ανακυκλωμένο χαρτί από τα άχρηστα κομμάτια εφημερίδων. Αφορμή στάθηκε μια σακούλα από ανακυκλωμένο χαρτί που μετέφερε ένα μήνυμα….

Αρχικά τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και δούλεψαν συνεργατικά σε όλες τις φάσεις της δραστηριότητας:

Ξεκινήσαμε κόβοντας τα κομμάτια των εφημερίδων σε μικρότερα…ποια ομάδα είναι η γρηγορότερη; Συνεχίσαμε με το μούλιασμα…Ακολούθησε η δημιουργία του χαρτοπολτού…Φθάσαμε στο σημείο όπου έπρεπε να απλώσουμε τον πολτό και να τον ανοίξουμε σε ένα μεγάλο φύλλο…

Μετά από αρκετές μέρες ήρθε η στιγμή της δημιουργίας…η στιγμή που τα άχρηστα κομματάκια ξαναδημιουργήθηκαν…

Άραγε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το χαρτί που δημιουργήσαμε ;;

Να το κάνουμε πρόσωπο… σύννεφο… λουλούδι …πίνακα για να γράψουμε…μπαλόνι…ουράνιο τόξο…δέντρο…αυτοκινητάκι…σχολείο…σπιτάκι….αμέτρητες οι προτάσεις και δύσκολη η απόφαση. Έτσι αποφασίσαμε να ψηφίσουμε ….

Τα παιδιά αποφάσισαν … σε δέντρο!!! Από εκεί που μας χαρίζεται το χαρτί!!

Το Ανακυκλωμένο Δέντρο πήρε την θέση του μέσα στο σχολείο για να μας θυμίζει…Θέλουμε περισσότερο πράσινο και λιγότερα σκουπίδια!

Η ιδέα του να μεταμορφώσουμε τις άχρηστες εφημερίδες ενθουσίασε τα παιδιά, τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα δημιουργικό για τα ίδια. Έτσι αξιοποιώντας για ακόμη μια φορά τις εφημερίδες δημιούργησαν με την τεχνική του κολάζ δέντρα και ολοκλήρωσαν με ζωγραφική έχοντας ως θέμα “Κάτω από ένα δέντρο…”

 

Συγγραφέας: 
Άννα Τσιγγερλιώτη