Αποψίλωση δασών

«Αφού τα δέντρα είναι τόσο σημαντικά, τι πιστεύετε πως θα συμβεί αν χαθούν;», «Με ποιον τρόπο καταστρέφονται και κόβονται τα δάση;», «Ποιοι τα κόβουν;», «Γιατί πιστεύετε ότι τα κόβουν; Τι φτιάχνουν με αυτά;».

Παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό στα παιδιά με τις αιτίες που οδηγούν στην αποψίλωση των δασών. Τις οποίες τα παιδιά καλούνται να τις χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουμε την πυραμίδα της αποψίλωσης.

α παιδιά καλούνται να τις χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουμε την πυραμίδα της αποψίλωσης. Σε ένα χαρτόνι κολλάμε τις εικόνες και καταγράφουμε από δίπλα ή πάνω τη λέξη που τις χαρακτηρίζει και στο τέλος δίνουμε στο χαρτόνι την τριγωνική του μορφή.

Για καλύτερη κατανόηση διαβάζουμε το βιβλίο “Λαμπίκο!”, της Emily Gravett και δημιουργεί ο καθένας τη δική του ατομική πυραμίδα αποψίλωσης.

Παρακολουθούμε πως τα δέντρα συμβάλλουν στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και συμπληρώνουμε ένα διπλό φύλλο  εργασίας για τις συνέπειες τις αποψίλωσης και τις δικές μας ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Προβαίνουμε στο παρακάτω πείραμα: σε ένα πλαστικό μπουκάλι οριζόντια φυτεύουμε ένα λουλουδάκι με ρίζες και σε ένα άλλο βάζουμε απλά χώμα. Στο κάθε στόμιο μπροστά έχουμε κρεμάσει την βάση ενός μπουκαλιού ώστε όταν ποτίσουμε τα δυο μπουκάλια να συγκεντρωθεί το νερό εκεί. Ποτίζουμε.

Τι παρατηρούμε στο νερό που συλλέγουμε; Το νερό στο μπουκάλι με το λουλούδι είναι πιο καθαρό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρίζες του φυτού συγκρατούν βλαβερά στοιχεία και φιλτράρουν το νερό. Το πείραμα μας δεν τελείωσε εδώ. Δημιουργούμε δυο βουναλάκια. Στο ένα φυτεύουμε ένα φυτό με ρίζες.

Τι θα συμβεί στα βουναλάκια μας αν βρέξει – ποτίσουμε; Το βουναλάκι με το λουλούδι διατηρεί το σχήμα του και συγκρατεί το νερό ενώ στην άλλη περίπτωση του βουναλάκι ισοπεδώνεται και το νερό απλώνεται παντού και δημιουργείται σα λίμνη.

 

Συγγραφέας: 
Kalliopi72