Βιβλίο Τοπικής Γαστρονομίας

Η ενασχόληση των μαθητών του σχολείου μας με την τοπική γαστρονομία έχει αφετηρία την υλοποίηση στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Eκπαίδευσης : «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία», ΚΠΕ-ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας και την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων, κατά το σχολικό έτος 2023-2024 στο μάθημα της Τοπικής Ιστορίας και των Εργαστηριών Δεξιοτήτων. Εκκινώντας με την παραδοχή ότι η σωστή διατροφή κάνει καλό και στο περιβάλλον, ανακαλύψαμε έναν σπουδαίο γαστρονομικό πλούτο συνταγών και γεύσεων.

Αυτόν τον γαστρονομικό πλούτο, τον άυλο πολιτισμό, την προίκα αυτού του τόπου που τροφοδοτείται από μια εύφορη πεδιάδα δυτικά του Έβρου αλλά και από τις μνήμες των κατοίκων, προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, επιχειρούμε να αποτυπώσουμε. Σκοπός μας είναι η υιοθέτηση μιας βιώσιμης διατροφής, καθώς η προσαρμογή σε μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και της παραγωγής τροφών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

Με τη δημοσίευση της παρούσης εργασίας επιχειρούμε ως εκπαιδευτικός οργανισμός να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία. Έργο του σύγχρονου σχολείου πιστεύουμε ότι είναι να αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, κεντρικό πυρήνα του κοινωνικού και πολιτισμικού δικτύου της περιοχής και να δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο ανάπτυξης αμφίδρομων σχέσεων, δραστηριοποίησης των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και όλων των δημοτών.

Επιμέλεια Έκδοσης

Ειρήνη Χ. Αμοργιανιώτη, φιλόλογος

https://read.bookcreator.com/zRGNNF1hFshrAQPIPmdz2bU624m2/xGqZ8U02Q6uiRc...

Στόχος 2: Μηδενική Πείνα

Στόχος 3: Καλή υγεία και ευημερία

Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση

Στόχος 11: Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες

Στόχος 17: Συνεργασία για τους στόχους

 

Συγγραφέας: 
Irini Amorgianioti