Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ΕΥΑΘ: «Ο Κύκλος της Αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη»

Την Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη το εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ «Ο Κύκλος της Αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη».

Παρουσιαστής του προγράμματος ήταν ο κ. Γεώργιος Νικολαΐδης, Χημικός Μηχανικός και στέλεχος της ΕΥΑΘ στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης. Το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε ήταν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, καθώς οι καλές –περιβαλλοντικές- συνήθειες κτίζονται από νωρίς.

Σημαντικό μέρος της διαχείρισης του νερού, ειδικά στις πόλεις, αποτελεί το αποχετευτικό δίκτυο και η λειτουργία του. Έτσι το πρόγραμμα «Ο Κύκλος της Αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη» αποσκοπεί καταρχάς στην εμπέδωση της χρησιμότητας ενός αποχετευτικού δικτύου για τη δημόσια υγεία, τους υδάτινους αποδέκτες και τα οικοσυστήματά τους. Κατά δεύτερον, αποσκοπεί στην παρουσίαση και αναγνώριση των βασικών αποχετευτικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη και τη σημασία τους για τον Θερμαϊκό κόλπο και το ίδιο το οικοσύστημά του. Τέλος στοχεύει στη δημιουργία περιβαλλοντικά σωστών πρακτικών, όσον αφορά τη χρήση της αποχέτευσης σε οικιακό επίπεδο.

Οι μαθητές μέσα από πολύμορφο και καλαίσθητο οπτικό υλικό ενημερώθηκαν για ποικίλες όψεις της αποχετευτικής λειτουργίας στην πόλη μας. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για τη διαδρομή των απορρίψεών μας στο αποχετευτικό δίκτυο, για τα προβλήματα που δημιουργούνται από ακατάλληλες απορρίψεις, όπως επίσης και για τους Σταθμούς Βιολογικού Καθαρισμού αλλά και για την ποιότητα των υδάτων του Θερμαϊκού, η οποία έχει βελτιωθεί κατά πολύ, χάρη στη σωστή επεξεργασία των λυμάτων και τους καθαρισμούς που διενεργεί η ΕΥΑΘ.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε το πρόγραμμα στους μαθητές, ήταν το πλήθος και η ποιότητα των ερωτήσεών τους προς τον ομιλητή, που ακολούθησε μετά το πέρας της παρουσίασής του. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και αναμνηστικών μικρών δώρων.

Συγγραφέας: 
εκπαιδευτήρια_ ...