Μουσειοσκευή: H διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Την εκπαιδευτική βαλίτσα του Κυκλαδικού Μουσείου “Αρχαία Ελληνική Διατροφή ” φιλοξενήσαμε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023. Το θέμα της Μουσειοσκευής αυτής είναι οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και οι κανόνες της υγιεινής διατροφής στα αρχαία χρόνια και σήμερα.

Μέσα από κείμενα, εικόνες, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια,  οι μαθητές γνώρισαν  τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων και τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων χαρακτηριζόταν από λιτότητα και βασιζόταν στη  λεγόμενη  μεσογειακή τριάδα: σιτάρι, λάδι και κρασί.  Οι αρχαιολογικές πηγές που αφορούν στο φαγητό και στο ποτό είναι πολλές και ποικίλες. Αγγεία και σκεύη για την προετοιμασία του φαγητού, το σερβίρισμα και την αποθήκευση, όπως αγγεία, κύπελλα, πιάτα φαγητού, πιθάρια, χύτρες, σουρωτήρια, κουτάλες, μαχαίρια και άλλα. Απεικονίσεις με θέματα που σχετίζονται με την διατροφή, με αγαπημένες τροφές, φρούτα, ψάρια, κυνήγι, καθώς και καταστήματα κρεοπωλών, οπωροπωλών, αρτοποιών, μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες. Με τις ανασκαφές έρχονται στο φως και υπολείμματα τροφών, απανθρακωμένα συνήθως ή ό,τι απέμεινε από αυτά μέσα σε αγγεία.Την εκπαιδευτική βαλίτσα του Κυκλαδικού Μουσείου “Αρχαία Ελληνική Διατροφή”   δανείστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής  από το 10 Δημοτικό Πτολεμαΐδας  και ευχαριστούμε θερμά την  υποδιευθύντρια κα Έλσα Πουτακίδου και την Πρόεδρο του Συλλογου Γονέων και Κηδεμόνων κα  Μαριάνθη Πάτσιου.

Συγγραφέας: 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΓΚΟΥ