Οι "Ταπερίστες" του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου συμμετείχαν στο διαδικτυακό εργαστήριο για τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Την Πέμπτη 29-2-2024 οι μαθητές – “ταπερίστες” του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου παρακολούθησαν το διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Αρναίας με θέμα: «Η ταυτότητα των επεξεργασμένων τροφίμων».
Λίγες μέρες νωρίτερα οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα του εργαστηρίου κι έφεραν μαζί τους  από μία συσκευασία (άδεια) από κάποιο σνακ ή ρόφημα που συνηθίζουν να καταναλώνουν στο σχολείο ή στο σπίτι. Την ημέρα της δράσης  κοινοποιήθηκε στους μαθητές ο  σύνδεσμος του padlet  https://padlet.com/arnaiakpe/padlet-9r9jj8scyw48frxi , όπου και δημοσίευσαν τις φωτογραφίες που πήραν από τις συσκευασίες των τροφίμων  από την πλευρά της ετικέτας του προϊόντος, γράφοντας το όνομα του σχολείου και το όνομά τους.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου λοιπόν οι μαθητές κατανόησαν πόσο ανθυγιεινά είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα λόγω των συστατικών και των συντηρητικών που περιέχουν, ενώ είχαν παντελή έλλειψη από θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία και ανάπτυξη των εφήβων.

Επίσης στο πλαίσιο του παραπάνω εργαστηρίου επιτρεπόταν και η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές μέσω της φόρμας κατάθεσης ερωτήσεων  https://forms.gle/VZhcQmg8Cx4LbD4U7  οι οποίοι τις υπέβαλλαν  τη στιγμή της ενημέρωσης από το κινητό τους τηλέφωνο ή από το προσωπικό τους laptop και ο ομιλητής θα τις έβλεπε σε πραγματικό χρόνο.  Η δράση  διήρκεσε  45΄(μία διδακτική ώρα), και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κυρίως να συνειδητοποιήσουν τις βλαβερές τους συνέπειες ,όσον αφορά στην πρόκληση διαφόρων ασθενειών, αλλά και της παχυσαρκίας. Δυστυχώς, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι έφηβοι στην Ελλάδα (συγκεκριμένα τα αγόρια) είναι στη δεύτερη θέση σε ποσοστό παχυσαρκίας μετά τη Μάλτα.

Επομένως, είναι απαραίτητη η προαγωγή της υγείας των εφήβων, ιδιαίτερα στο θέμα της σωστής διατροφής , σε μία χώρα που στο παρελθόν ακολουθούσε πιστά τη Μεσογειακή διατροφή, απολαμβάνοντας τις ευεργετικές της επιδράσεις στην υγεία και τη φυσική κατάσταση.

 

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ