Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με αναπηρία

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις που διοργανώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία) στις 3 Δεκεμβρίου.

Οι βιωματικές δραστηριότητες είχαν ως στόχο να προσεγγίσουμε αδρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο άτομο με αναπηρία και μέσα από αυτές οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να κάνουν πράγματα και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Επίσης, μέσα από αυτές τις δράσεις υπήρξε ο στόχος οι μαθητές να προβληματιστούν, να εμπλακούν και να μπουν στη θέση των άλλων, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία προς τα άτομα με αναπηρία.

Έτσι, μετά από συζήτηση που έγινε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, στην τάξη, ακολούθησαν οι δράσεις με 5 σταθμούς δραστηριοτήτων.

1ος σταθμός: Προβλήματα όρασης

Οι μαθητές, με κλειστά μάτια, ήρθαν σε επαφή με μία προσομοίωση του συστήματος γραφής Braille (αφή) και στη συνέχεια καλούνταν να αναγνωρίσουν κάποιο τρόφιμο από τη μυρωδιά (όσφρηση)

2ος σταθμός: Κινητικές δυσκολίες (μόνιμες ή προσωρινές)

Οι μαθητές καλούνταν έχοντας δεμένο το ένα χέρι να καταφέρουν να ανοίξουν ένα μπουκάλι με ότι τρόπο μπορεί ο καθένας.

3ος σταθμός: Προβλήματα ακοής

Καλούνταν οι μαθητές σε δυάδες, να κάνουν χειλαναγνωσία. Ο ένας έλεγε τη λέξη και ο άλλος την έβρισκε διαβάζοντας τα χείλη του άλλου.

4ος σταθμός: Δυσκολίες αντίληψης- ανάγνωσης

Οι μαθητές καλούνταν να διαβάσουν λέξεις ή προτάσεις γραμμένες ανάποδα, από δεξιά προς τα αριστερά (π.χ. ςόρεχορβ ιανίε ςόριακ Ο )

5ος σταθμός: Δυσκολίες στην επικοινωνία

Κάθε μαθητής καλούνταν μέσω παντομίμας να περιγράψει κάποια λέξη ώστε να τη βρει η επόμενη ομάδα. Οι λέξεις ανάλογα με την τάξη ήταν από ζώα μέχρι και συναισθήματα.

Τέλος, για να κλείσει όμορφα η μέρα αυτή και στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης δημιούργησαν με τα σώματά τους μία λέξη που όλοι πρέπει να κρατάμε στο μυαλό και στην καρδιά μας καθημερινά, τη λέξη «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ».

 

 

Συγγραφέας: 
Φωτεινή Γιαννού