Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία-Σειρά μας λοιπόν να … Δούμε

Με μια σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες γιόρτασαν οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής το μήνυμα της φετινής καμπάνιας ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με θέμα: «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ».

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν στο σχολείο για την απλή καθημερινή ζωή, τα προβλήματα, αλλά και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας με προβλήματα αναπηρίας. Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν και αόρατες αναπηρίες όπως η νοητική υστέρηση, ο αυτισμός, τα διάφορα σύνδρομα. Για το λόγο αυτό  έχει σχεδιαστεί ένα διακριτικό σήμα  που μπορούν να  φορούν γονείς, συνοδοί, φροντιστές ή εκπαιδευτές αυτιστικών ή και νοητικά ανάπηρων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ώστε στη θέα του να τους παραχωρείται προτεραιότητα, χωρίς να πρέπει να μπαίνουν στην άβολη θέση των εξηγήσεων σε τρίτους.  Κατανόησαν την ανάγκη να αποκτήσουμε συμπεριληπτική σκέψη και ενσυναίσθηση σαν εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ως κοινωνία ευρύτερα.

Για την ελληνική καμπάνια «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» το διακριτικό σήμα είναι σε δύο εκδοχές (καρφίτσα και κρεμαστό) το οποίο σχεδιάστηκε από εικαστικό, μητέρα αυτιστικού παιδιού, και θα το φορούν γονείς και όσοι φροντίζουν άτομα με αόρατες αναπηρίες.

Μετά την εκπαίδευση των μαθητών/τριών ακολούθησε η δική μας καμπάνια με κοινές δράσεις με τους  ωφελούμενους του Ειδικού Εργαστηρίου Πτολεμαΐδας.

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023:

 οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής εκκλησιάστηκαν μαζί  με τους ωφελούμενους του Ειδικού Εργαστηρίου στον Ιερό Ναό  Αγίου Νικολάου στον Άγιο Χριστόφορο.

Ακολούθησε ενημέρωση των γονέων από τα ίδια τα παιδιά σε μια εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Χριστοφόρου και ώρα10:30, φορώντας το διακριτικό σήμα «ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» σε γονείς, παππούδες και στον Πρόεδρο του Αγίου Χριστοφόρου κ. Βαγγέλη  Σιχουνίδη ο οποίος μοίρασε στα παιδιά χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.  Οι μαθητές/τριες κόλλησαν αυτοκόλλητα σε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ενημέρωσαν για τη φιλοσοφία του σήματος και χόρεψαν χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Στη συνέχεια στις 11:30 η ώρα οι μαθητές/τριες  επισκέφτηκαν το Ειδικό Εργαστήρι Πτολεμαΐδας  και γνώρισαν στους ωφελούμενους  το μουσικό παραμύθι «Καρυοθραύστης». Εκεί οι μαθητές/τριες:

χόρεψαν μελωδίες από το μαγικό έργο του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι και

τραγούδησαν τα κάλαντα στη νοηματική γλώσσα με τους εκπαιδευτικούς Δημήτρη Μπισίρη και Καλλιρόη Μήτκα ενθουσιάζοντας τους ωφελούμενους με τους φροντιστές τους.

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία το Διευθυντή, Αθανάσιο Κούρτη, τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, Γιάννη Παπουλίδη και όλων των συνεργατών τους καθώς και την εικαστικό Καραμάνη Λευκοθέα για τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες κατασκευές που έφτιαξε με τους ωφελούμενους και χάρισαν σε εκπαιδευτικούς και παιδιά! 

https://e-ptolemeos.gr/kampania-enimerosis-kai-ekpaidefsis-gia-tin-pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria-2023-apo-to-1o-dimotiko-scholeio-agias-paraskevis

Συγγραφέας: 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΓΚΟΥ