Πότε είναι κατάλληλη στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο; Χθες!

Ένα μεγάλο μέρος της κλιματικής αλλαγής οφείλεται στην ποικιλότροπη καταστροφή δασών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αφορμή την κινέζικη παροιμία του τίτλου της δραστηριότητάς μας , η ομάδα  που ανέλαβε να ασχοληθεί σε βάθος με την ενότητα αυτή, μέσα από  παραμύθια βίντεο και πληροφορίες στο διαδίκτυο, γνώρισε τον θαυμαστό κόσμο των δέντρων και των φυτών, πειραματίστηκε με διάφορους τρόπους και ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης πρασίνου και δη των δασών με ποικίλα είδη δέντρων για την ισορροπία του κλίματος και της ζωής πάνω στη γη.

Γνώρισαν το καταπληκτικό εργοστάσιο καθαρισμού της ατμόσφαιρας και παραγωγής οξυγόνου, έμαθαν τα μέρη των φυτών και τρόπους φύτευσης καλλιέργειας, που και πως ευδοκιμούν τα διάφορα είδη δέντρων ανά περιοχή. 

Γνωρίσαμε μέσω  διαδικτύου  την περιοχή στην Αφρική που μαστιζόταν από ανομβρία, ξηρασία και λειψυδρία, αλλά χάρι στο όραμα  και το πείσμα των εθελοντών επιστημόνων, δημιούργησαν από άκρη σε άκρη στην κεντρική Αφρική ένα τείχος από δέντρα κατάλληλα για να ευδοκιμήσουν και διατηρηθούν στην περιοχή, που έφερε αλλαγή στο  μικροκλίμα της περιοχής βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών. 

Αναφερθήκαμε στις μελέτες που αναφέρουν πως αν κάθε άνθρωπος πάνω στη γη φυτέψει 7 δέντρα το κλίμα θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και φυσικά και οι εναλλαγές του καιρού και οι εποχές ανά περιοχή σ την κανονικότητά τους.

Τα παιδιά απέκτησαν γνώσεις με βιωματικό τρόπο μέσα από παιχνίδια, δραματοποιήσεις, χειροτεχνίες και κατασκευές, ζωγραφική, φυτέματα και πολλά πειράματα. Πρότασή τους να πρασινίσουμε όσα περισσότερα σημεία του κήπου μας  φυτεύοντας τη νέα χρονιά, πολλά δέντρα οπωροφόρα κυρίως, αλλά και πολλά σημεία της πόλης μας, όπως ο χώρος που περιβάλει την 1η  Υπαίθρια Ανταλλακτική μας βιβλιοθήκη σε πλατεία  των Καλυβίων.

Συγγραφέας: 
lizaspyrou