Πρόσκληση του Αντιδημάρχου και του Προϊσταμένου του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου μας στο σχολείο μας

Την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου είχαμε τη χαρά και την τιμή να δεχθούμε στο σχολείο μας, κατόπιν πρόσκλησης των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου, τον αντιδήμαρχο του Δήμου Αβδήρων, κύριο Βαλαδίμηρο Γκασιμπαγιαζίδη, και τον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας του Δήμου Αβδήρων, κύριο Απόστολο Ελευθεριάδη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, στις οποίες οι δυο καλεσμένοι μας απάντησαν με μεγάλη προθυμία. Ειδικότερα, μας ενημέρωσαν για τα προγράμματα ανακύκλωσης στα οποία συμμετέχει ο Δήμος Αβδήρων, τη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος και οι υπάλληλοι καθαριότητας κατά την περισυλλογή των απορριμμάτων και την τεράστια σημασία που έχει ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε εμείς οι δημότες τα απορρίμματά μας. Μας υπενθύμισαν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε κατά την απόρριψη των συσκευασιών στον μπλε κάδο δίνοντάς μας και ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο, το οποίο πήγαμε όλοι στα σπίτια μας για να ενημερώσουμε τις οικογένειές μας. Επίσης, μας κατατόπισαν σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε εάν επιθυμούμε να πετάξουμε ογκώδη απορρίμματα (π.χ. έπιπλα, στρώματα κ.ά.), δηλαδή να τηλεφωνήσουμε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας, ώστε να τα περισυλλέξει άμεσα.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη σωστότερη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγει το σχολείο μας, όπως την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων από το μεσημεριανό φαγητό, την αντικατάσταση των ανοιχτών κάδων απορριμμάτων από άλλους με κάλυμμα, την απόρριψη των ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε μπλε κάδο που θα ανήκει στο σχολείο μας. Ακόμη, πρότειναν στον Δήμο Αβδήρων να οργανώσει έναν διαγωνισμό ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του Δήμου, για τον οποίο το σχολείο μας θα μπορούσε να αναλάβει την ενημέρωση και παρακίνηση των υπόλοιπων σχολείων. Τέλος, τα παιδιά έδωσαν στον Αντιδήμαρχο έγγραφο, που συνέταξαν τα ίδια, με καταγεγραμμένες τις παραπάνω ιδέες τους.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Γκασιμπαγιαζίδη και τον κύριο Ελευθεριάδη για την άμεση και ένθερμη ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, αλλά και για τις πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις που μας μετέφεραν. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί!

Συγγραφέας: 
Φωτεινή Κοκκίνη