Τα σκουπίδια μας..ο θησαυρός μας!

Οι μαθητές/τριες του Δ'1 τμήματος πραγματοποίησαν μια εβδομαδιαία έρευνα στο προαύλιο του σχολείου μας με σκοπό να καταγράψουν όλα τα απορρίμματα που ρίχνουν τα παιδιά του σχολείου μας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και στη συνέχεια μόνο με τα ανακυκλώσιμα να δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο.

Πρώτα πρώτα, οι μαθητές της τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες και με μεγάλη χαρά σε όλα τα διαλείμματα της εβδομάδας η κάθε ομάδα έπαιρνε μια σακούλα για να πετούν οι συμμαθητές τους τα πλαστικά, μία για τα αλουμίνια και μία για τα χαρτιά. Ένα μέλος της ομάδας κρατούσε τα στατιστικά στοιχεία της ρίψης των απορριμμάτων και φυσικά όλα τα μέλη της ομάδας ενημέρωναν τους συμμαθητές τους για τον τρόπο που πετάξουν στον σωστό "κάδο" τα σκουπίδια του καθώς και την αναγκαίοτητα να είναι καθαρές οι συσκευασίες που πετιούνται στην ανακύκλωση. Οι ομάδες διαπίστωσαν ότι τις μέρες της έρευνας το προαύλιο μας παρέμενε καθαρό όλη την ημέρα. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές με τη βοήθεια της ζυγαριάς υπολόγισαν ότι τη συγκεκριμένη εβδομάδα πετάχτηκαν περίπου δύο κιλά σκουπίδια προς ανακύκλωση που θα ήταν στους κάδους απορριμμάτων καθώς το σχολείο μας δεν έχει προσβάσιμους κάδους ανακύκλωσης στο προαύλιό μας. Διαπίστωσαν ότι στο προαύλιό μας τα περισσότερα σκουπίδια είναι πλαστικά. Έπειτα, υπολόγισαν πόσο κιλά σκουπίδια θα πεταχτούν σε έναν μήνα, σε ένα σχολικό έτος και τέλος σε 6 χρόνια που θα φοιτούν στο Δημοτικό. 

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Πληροφορικής οι μαθητές δημιούργησαν ραβδογράμματα και πίτες με τα στοιχεία της έρευνάς τους. 

Τα παιδιά ξεχώρισαν ανά χρώμα τα απορρίμματα που είχαν συλλέξει και δημιούργησαν ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο που κοσμεί πλέον την είσοδο της τάξης μας περνώντας το μήνυμα και στους συμμαθητές τους ότι σκεφτόμαστε καλά πριν πετάξουμε οτιδήποτε που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο. Τέλος, οι μαθητές πλαισίωσαν το έργο τους με μηνύματα προς τους συμμαθητές τους για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης. 

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την παραπάνω δράση!!!

Συγγραφέας: 
atha.rous