Ταινία μικρού μήκους «Ποιο αύριο;»

Η ομάδα του προγράμματος αναζητώντας τρόπους ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη αποφάσισε την παραγωγή ταινίας μικρού μήκους με θέμα τις επιπτώσεις από την περιβαλλοντική κρίση.

     Με την εμψύχωση και την υποστήριξη των συναδέλφων κ. Τζιμούρτα  Δ. ΠΕ02 και κ. Καρύδη Δ. ΠΕ02, οι μαθητές ξεκίνησαν μαθήματα κινηματογράφου, κινηματογραφικών πλάνων και κινηματογραφικού σεναρίου. Ακολούθησε η συγγραφή του σεναρίου από τους ίδιους τους μαθητές, η μετατροπή του σεναρίου σε κινηματογραφικά πλάνα, καθώς και δοκιμές πλάνων από τους μαθητές. Συνέχισαν με την επιλογή της τοποθεσίας και τη διανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων. Μεταβήκαν  στην τοποθεσία όπου έγινε το γύρισμα της ταινίας. Στη συνέχεια η ομάδα παρακολούθησε την προβολή του υλικού, επέλεξε τα κατάλληλα πλάνα, έκανε το μοντάζ της ταινίας και  πρόσθεσε την μουσική υπόκρουση.

     Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας ακολούθησε συζήτηση και οι μαθητές κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε  στην ετήσια «Έκθεση Μαθητικών Έργων», επίσης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα και στην  ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου μας.

     Σκοπός της δράσης μας ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της κριτικής τους ικανότητας, η ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τους γραμματισμού, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα των ταινιών. Επίσης ήρθαν σε επαφή με τις βασικές αρχές κινηματογράφησης για να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή δικής τους ταινίας μικρού μήκους. Οι μαθητές ανέπτυξαν ομαδικό πνεύμα, απαλλάχθηκαν  από τον ανταγωνισμό, αισθάνθηκαν ασφαλείς και ανακάλυψαν καλύτερα τον εαυτό τους και τις δυνατότητες του.

  

Συγγραφέας: 
Γεωργία Γερακάκη